Ministrul Andrei Usatîi s-a spălat pe mâini! Nu vor fi aplicate sancţiuni pentru utilizarea bormaşinilor

Embed:

Ministerul Sănătăţii, condus de Andrei Usatîi, nu va aplica sancţiuni disciplinare pentru utilizarea bormaşinelor. Potrivit unui raport, angajaţii spitalelor din subordinea autorităţilor locale nu pot fi amendaţi.

"Ministerul Sănătăţii nu este în drept să aplice sancţiuni disciplinare angajaţilor din instituţiile medicale, unde fondatori sunt Autorităţile Publice Locale, dar are dreptul să notifice autorităţile despre abaterile de la normele în vigoare, fapt realizat în ziua în care a fost facută publică informaţia referitoare la utilizarea dispozitivelor neconforme în Spitalul Clinic Municipal pentru Copii 'Valentin Ignatenco'", se anunţă în comunicat.

Totodată, comisia a hotărât că medicii şi administraţia instituţiei medicale sunt responsabili de acest scandal, iar directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii "Valentin Ignatenco" a primit mustrare aspră.

"Faptele relatate în reportajele mass-media reprezintă consecinţele unui conflict intern pe care administraţia spitalului nu a fost capabilă să-l soluţioneze. Medicii au admis abateri de la protocoalele de tratament prin implicarea infirmierii în procedura intervenţiei. Totodată, medicii nu au avut acordul rudelor în formă scrisă pentru filmarea şi plasarea pe reţelele de socializare a materialelor video. Implicarea în procedura intervenţiei chirurgicale a personalului nemedical şi utilizarea dispozitivelor medicale nesterile sau fără respectarea regulilor de aseptică reprezintă cele mai grave abateri, responsabil de incident fiind, în primul rând, administraţia spitalului şi medicii chirurgi", se mai arată în nota oficială.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va procura mai multe instrumente în viitorul apropiat.

"Din cele 70 de motoare electrice care vor fi procurate, o treime vor costa în jur de 15 - 17 mii de euro, iar două treimi vor costa de la 4 până la 5 mii de euro", a declarat viceministrul Sănătăţii Mihai Ciocanu.

Publika.md menţionează că la cel mai mare spital de pediatrie, medicii sunt nevoiţi să folosească unelte utilizate de muncitori pe şantier. Mai mult, imaginile cu chirurgii moldoveni care operează cu bormaşina şi cu cleşti ruginiţi au făcut înconjurul lumii. Publicaţii importante din străinătate au publicat imaginile şocante filmate în spitalul pentru copii "Valentin Ignatenco" din Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu