Ministrul Agriculturii a evaluat pierderile sezoniere ale producătorilor agricoli

Embed:

Deşi în acest an recolta a fost mare, fermierii moldoveni au cules doar roadele embargourilor impuse de autorităţile de la Moscova. Sute de tone de fructe au rămas în câmp, iar agricultorii au înregistrat pierderi de milioane de lei.

După ce în septembrie 2013, Rusia a interzis importul vinurilor moldovenești, anul 2014 a venit cu noi restricţii. La începutul lunii iulie, Rosselhoznadzor a decis să închidă piaţa pentru carnea procesată din Moldova.

Totodată,  Rusia a instituit embargo și pentru fructe, dar şi conservele din fructe şi legume din țara noastră. Din cauza interdicţiilor de export în Rusia, mulţi producători nu și-au cules recolta, iar sute de tone de fructe au rămas în câmp. Potrivit producătorilor, în mai puţin de o lună, embargoul rusesc le-a  provocat pierderi totale de 200 de milioane de lei.

În acelaşi timp, ministrul Agriculturii a evaluat pierderile producătorilor locali pentru tot sezonul la 35 de milioane de dolari. Pentru a le compensa, Guvernul a alocat aproximativ 15 de milioane de dolari. Dar acestea nu sunt singurile pierderi înregistrate de agricultorii moldoveni.  

Din cauza înghețurilor de la începutul lunii octombrie, mii de tone de mere de soiuri de iarnă au fost afectate. Ulterior, producătorii de soiuri de mere de iarnă au cerut autorităților să elaboreze un nou mecanism de compensații, astfel încât, în decurs de cel mult trei luni, banii să ajungă la fermieri. Solicitarea agricultorilor a rămas însă în aer.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu