Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, A DEMISIONAT

(UPDATE 15:00) Mihai Godea, deputat neafiliat: Eu cred că dl Leancă a greşit atunci când a făcut pronosticuri şi va greşi în continuare, dacă va face la fel. Totuşi, apreciez gestul lui şi orice demnitar ar trebui să procedeze aşa. Sunt sigur că Vlad Filat va dori să-l  păstreze în functie, dar ar trebui să dea dovadă de curaj şi onestitate. Oricui va veni în locul lui Leancă, îi va fi foarte greu să-l înlocuiască. A fost singurul ministru care a făcut performanţe din acest Guvern.Domnul Leancă nu putea să-şi realizeze angajamentele de unul singur.

(UPDATE 14:45) Analistul politic Viorel Cibotaru: " Era o acţiune discutată, programată, posibilă şi iată că s-a întâmplat. Iurie Leancă este cel mai bun exemplu la capitolul experienţă şi are şi o activitate perfectă. S-a discutat mult în cercurile politice despre responsabilitatea morală. Dl. Leancă plăteşte tribut acestei cutume politice nobile. Nu cred că cineva ar avea curajul să-i propună lui Leancă funcţia de ambasador. Retingul nu-i permite, ar fi o demitere ruşinoasă. Dl. Leancă ar putea fi văzut ca un viitor funcţionar de rang înalt într-o instituţie internaţională sau în politicul moldoveneasc. Nu cred că cineva i-ar putea da o palmă ca să nu participe la momentul de finalizare a acelor documente asupra cărora lucrează în ultimul deceniu. Nu este un joc, este o tradiţie de cultură. Dl. Leancă este mascota, simbolul guvernării şi a imaginii Republicii Moldova. Dumnealui îşi reiterează ţinuta morală".

(UPDATE 14:42) Igor Corman, preşedintele Comisiei Politică Externă şi Integrare Europenă: Eu nu cred ca s-a discutat în Alianţă despre acest lucru. Acestea nu sunt jocuri de Crăciun. Demisia unui ministru este un lucru foarte serios. Leancă a facut câteva declaraţii care au fost pripite. Ar trebui să discutăm mai puţin despre termeni şi date exacte. Noi toti cei care suntem în Alianţă ne-am pus un scop precis, pe care trebuie să-l ducem la capăt. Nu este cazul să purtăm discuţii despre cine ar putea să-i ia locul domnului Leancă. Cred că după amiază lucrurile se vor limpezi. 

(UPDATE 14:32) Victor Juc, politolog: În ultima instanţă această demisie vine să demonstreze că Iurie Leancă este un om serios. Iată, noi ce am promis, aceea facem şi avem o guvernarare credibilă. Prim-ministrul ar putea accepta demisia. Sau Leancă ar putea deveni reprezentant al Moldovei la Uniunea Europeană. Acest lucru va contribui la îmbunătaţirea relaţiilor cu UE. Pentru ţara noastră ar fi un succes.

(UPDATE 13:44) Vitali Andrievschi: Când a promis că va demisiona, el ştia ce spune şi a făcut totul pentru a-şi îndeplini promisiunea. Eu cred că au fost discuţii  la acest subiect. Ştia chiar şi Filat. În locul premierului, nu l-aş lăsa pe acest mininistru să plece. Astfel de miniştri nu se gasesc pe drumuri, mai ales pe drumurile moldoveneşti.

(UPDATE 13:40)
Valeriu Demideţchi, jurnalist: Iurie Leancă şi-a îndeplinit promisiunea. Însă noi nu trebuie să uităm că Vlad Filat a declarat anterior că nu-i va permite lui Leancă să plece de la Guvern. Gestul lui Leancă este un exemplu pentru ceilalţi politicieni. Nu-mi amintesc un alt politician, care să fi demisionat pentru că nu şi-a îndeplinit promisiunile. Cred că Filat va face orice ca Leancă să rămână.

ORA 13:24 Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a prezentat, astăzi, prim-ministrului Vlad Filat cererea de demisie.

În luna iulie, după ce Iurie Leancă a promis că-şi va prezenta demisia, presa a scris că acesta ar negocia cu europenii un loc de muncă pe lângă Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate.

Publika.md aminteşte că, anterior, ministrul de Externe a promis că, în cazul în care Moldova nu va obţine regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană până la finele anului 2012, îşi va da demisia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu