Ministru elen: Incendiile de vegetaţie din Grecia ar fi fost provocate intenţionat

Embed:

Incendiile de vegetație care au pârjolit în ultimele zile regiunea Attica din Grecia ar fi fost provocate intenționat. Anunțul a fost făcut de autoritățile de la Atena, care au declarat că au dovezi serioase în acest sens.

"Avem indicii serioase și am făcut descoperiri relevante care arată că incendiile ar fi rezultatul unei acțiuni criminale. Încă nu înțelegem mulți factori, dar avem probe care fac obiectul unei anchete", a declarat Nikos Toskas, ministrul Protecției Civile.

O secție specială a Departamentului de Pompieri a demarat o anchetă pentru a stabili cum a izbucnit focul.

Deocamdată, însă, nu au ajuns la nicio concluzie. Înainte de declarațiile ministrului Protecției Civile, primarul localității Mati preciza că flăcările ar fi putut porni de la un cablu de electricitate.

Ieri, ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, a declarat că de vină pentru numărul mare al morţilor ar fi construcțiile ilegale, care au blocat rutele pe care oamenii s-ar fi putut salva.

Autoritățile elene mai spun că localitatea Mati, cea mai afectată de incendii, a fost proiectată necorespunzător, iar evacuarea într-un timp atât de scurt a fost imposibilă.

"E nevoie de cel puțin cinci - șase ore ca să evacuezi un oraș de 20 de mii de oameni, poate chiar o zi întreagă. Așa că, înțelegeți că nu a fost posibil nici măcar să începem evacuarea în condițiile în care focul a avansat rapid și a pârjolit totul în mai puțin de o oră și jumătate", a declarat Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al Guvernului elen.

Ultimele informații arată cel puțin 85 de morți și peste 190 de răniți. 60 rămân internaţi în stare gravă.

Guvernul a anunțat că familiile victimelor vor primi câte 10 mii de euro. Pentru fiecare casă afectată vor acorda câte 5.000 de euro.

De asemenea, autoritățile elene vor suporta cheltuielile pentru funeraliile victimelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu