Miniştrii de Externe ai UE extind sancţiunile împotriva Rusiei. În listă se vor adăuga încă 33 de nume

Embed:

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au decis extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei. Totodată, UE a dat undă verde acordării unui împrumut de un miliard de euro Ucrainei şi reducerii taxelor vamale pentru produsele exportate în comunitate. Iar preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au discutat la telefon despre situaţia din ţara vecină.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a chemat pe preşedintele SUA, Barack Obama, să nu admită vărsări de sânge în estul Ucrainei. Putin insistă că actuala criză are la bază incapacitatea Kievului de a ţine cont de interesele enticilor ruşi. Obama, la rândul său, a declarat că intervenţia Rusiei este inadmisibilă. Iar oficialii europeni au decis că în următoarele zile, vor adăuga 33 de nume ale unor persoane de la Kiev şi Moscova, vinovate de criza din Ucraina.

"Am decis să extindem lista persoanelor vizate de îngheţarea bunurilor şi a interdicţiilor de călătorie. Felicităm autorităţile ucrainene pentru respectarea legislaţiei şi lansarea umor operaţiuni într-o manieră cumpătată. Încurajăm guvernarea de la Kiev să contribuie în continuare la reducerea tensiunilor", a declarat şefa diplomaţiei europene,  Catherine Ashton.

Anterior, şeful diplomaţiei britanice a declarat că nu există dubii că Rusia este implicată în tensionarea crizei din Ucraina.

"Practic, nu există îndoieli că tot ceea ce se întâmplă în Ucraina a fost planificat de Rusia. Persoanele implicate sunt bine pregătite, echipate şi se comportă la fel ca şi în cazul preluării controlului asupra peninsulei Crimeea", a spus ministrul britanic de Externe, William Hague.

Iar Germania spune că are dovezi care demonstrează că Rusia susţine separatiştii din estul Ucrainei. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, neagă, însă, orice implicare.

"Ar fi cazul să ne amintim cum violenţa de pe Maidan, soldată cu zeci de victime, era numită democratică, în timp ce protestele paşnice, care se desfăşoară în prezent în sud-estul Ucrainei, sunt catalogate drept terorism şi se anunţă declanşarea unei operaţiuni antiteroriste cu recurgerea la armată. Ipocrizia este de-a dreptul sfidătoare", a precizat ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

Pentagonul a confirmat că un avion de luptă rusesc a survolat de câteva ori, la o altitudine joasă, distrugătorul american "Donald Cook", trimis în Marea Neagră. Departamentul Apărării al Statelor Unite a calificat acţiunea drept "provocatoare şi neprofesionistă".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu