Miniştri europeni au semnat proiectul de reabilitarea a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre

Miniştrii transporturilor din ţările Uniunii Europene au semnat proiectul de "Concluzii privind reabilitarea şi întreţinerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre şi pe afluenţii săi navigabili", în cadrul celei de-a treia Reuniuni a miniştrilor transporturilor din ţările riverane Dunării, notează Agerpres.

"Semnarea acestui document este relevantă în contextul în care Ministerul Transporturilor din România are un rol important în coordonarea Ariei Prioritare 1a - căi navigabile interioare (AP 1a). Cooperarea statelor din regiunea Dunării pe AP 1a acordă o atenţie deosebită asigurării şi îmbunătăţirii condiţiilor de navigaţie pe Dunăre. Această măsură corespunde strategiei Ministerului Transporturilor în domeniul transportului naval, direcţie strategică evidenţiată în Master Planul General de Transport al României", se menţionează în comunicatul MT.

Conform sursei citate, în vederea asigurării şi îmbunătăţirii condiţiilor de navigaţie, s-au derulat şi se află în derulare o serie de proiecte în care administraţiile de cale navigabilă din ţările riverane Dunării colaborează pentru aplicarea unor proceduri uniforme şi eficiente de întreţinere a şenalului navigabil şi de informare a transportatorilor asupra condiţiilor de navigaţie.

În România, proiectele de infrastructură sunt: îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre pe sectorul Călăraşi - Brăila (km 375 - km 175) - execuţie lucrări şi îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun româno - bulgar al Dunării (km 845,5 - km 375) - elaborare studiu de fezabilitate.

"Comisia Europeană a acceptat soluţia propusă de România în ceea ce priveşte dragajul pe Dunăre", a precizat MT.

În cadrul sesiunii interinstituţionale a fost adoptată şi "Declaraţia de la Rotterdam privind principalele provocări pentru dezvoltarea reţelei TEN-T": inovare, sisteme inteligente de transport ITS, multimodalitate, dimensiunea urbană şi cea externă.

Această declaraţie conţine aspecte generale privind implementarea şi finanţarea proiectelor pentru coridoarele reţelei centrale TEN-T: noi tehnologii şi modele de mobilitate, precum şi digitalizarea şi automatizarea transportului, se mai spune în comunicatul MT.

La reuniunea anuală TEN-T Days, de la Rotterdam iau parte miniştrii transporturilor din Uniunea Europeană, membri ai Parlamentului European, Comisia Europeană, coordonatorii TEN-T, Banca Europeană de Investiţii, miniştrii din ţările învecinate cu Europa, precum şi promotori de proiecte şi investitori privaţi.

Principalele teme dezbătute de aceştia sunt politica UE privind infrastructura - reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) şi finanţarea acesteia - Mecanismul pentru interconectare a Europei (CEF).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu