Ministerul Transporturilor interzice navelor maritime sub pavilion moldovenesc să intre în porturile din Crimeea

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor le-a interzis navelor de transport maritim sub pavilion moldovenesc să intre în porturile din peninsula Crimeea, scrie agenţia Infotag.

Potrivit comunicatului, ministerul motivează decizia prin faptul că teritoriul Crimeii a fost alipit la Rusia contrar legilor internaţionale şi pe cale nedemocratică.

Moldova, ca şi multe alte ţări, înregistrează navele altor state în portul Giurgiuleşti şi le acordă dreptul să folosească pavilionul moldovenesc pentru plecarea în curse.

Datorită acestui fapt, anual bugetul Republicii Moldova încasează fonduri suplimentare. Înregistrarea unei nave maritime în Moldova este relativ ieftină, ceea ce reprezintă un factor de atracţie pentru proprietarii de corăbii.

În plus, legislaţia moldovenească permite înregistrarea navelor vechi, o limită de vârstă în exploatare nu este prevăzută. Certificatul de înregistrare îi costă pe proprietari doar 3-4 mii de dolari.

Încasările la buget din înregistrarea navelor în Republica Moldova se ridică la 10 milioane de lei anual. În prezent peste 400 de nave de croazieră şi de transport circulă sub pavilion moldovenesc, în toată lumea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu