Ministerul Sănătăţii lansează Campania Naţională Antifumat

Embed:

O campanie naţională antifumat va fi lansată astăzi de către Ministerul Sănătăţii. Proiectul are scopul de a spori cunoştinţele societăţii privind consecinţele negative ale tutunului şi schimbarea normelor sociale cu privire la fumat. Tot astăzi, este marcată Ziua mondială fără tutun, instituită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii MS în anul 1988.

În luna februarie a acestui an Guvernul a aprobat Programul naţional privind controlul tutunului pentru anii 2012-2016 care prevede implementarea politicilor de stat în domeniul reducerii consumului de tutun şi a impactului fumatului asupra sănătăţii populaţiei.

Conform unui studiu recent, în Moldova jumătate dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani au început să fumeze până la vârsta de 10 ani. Înaltă este şi rata de expunere la fumatul pasiv a populaţiei. Potrivit Studiului Demografic şi de Sănătate din Moldova, extinderea fumătorilor în rândul bărbaţilor este de peste 50 la sută şi de în jur de 7 procente în rândul femeilor.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că fumatul cauzează boli cardiace, cerebrovasculare, pulmonare, cancer, diabet zaharat şi ateroscleroză. Totodată, fumatul dublează infertilitatea la femei, induce dereglarea potenţei sexuale şi sterilitatea la bărbaţi. 

La nivel mondial, conform pronosticului OMS, în anul 2012 tabagismul va ucide aproximativ 5 milioane de oameni. Această cifră nu include alte 600 de mii de oameni care vor deceda din cauza fumatului pasiv, printre care 150 000 de copii. Recent, Parlamentul a adoptat o lege care a intrat în vigoare la 15 mai şi care prevede interzicerea vânzării alcoolului şi tutunului minorilor sub 18 ani, iar proprietarii magazinelor vor fi obligaţi să afişeze această informaţie într-un loc vizibil.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu