Ministerul Sănătăţii intenţionează să reformeze sectorul spitalicesc

Embed:

Descentralizarea sistemului de sănătate este unul dintre obiectivele reformei, care va fi realizată, în acest an, de către Minsiterul Sănătăţii. Drept urmare, atât medicii, în mod individual, cât şi Centrele de Sănătate, vor putea încheia contracte directe de finanţare pentru servicii medicale primare cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii afirmă că scopul acestei reforme este de a majora salariile medicilor, dar şi de a îmbunătăţi serviciile medicale prestate.

Angela Tomacinschi este medic de familie la o policlinică din capitală. În urma reformei va putea să contracteze direct finanţare de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, să-şi închirieze un cabinet medical, să angajeze 2 asistenţi şi să trateze anual 2.000 de pacienţi. N-a putut să facă acest lucru până în prezent, deoarece acum banii sunt gestionaţi de Centrele Medicale Raionale sau de asociaţiile medico-teritoriale. Alţi medici ar prefera să activeze în cadrul centrelor de sănătate.

Compania Naţională de Asigrări în medicină oferă 300 de lei anual pentru fiecare pacient. Un medic de familie deserveşte anual 1.500 - 2.000 de pacienţi. Un calcul simplu arată că în prezent Centrele Medicale primesc aproximativ 600 de mii de lei anual pentru pacienţii deserviţi de un singur medic. Ministerul Sănătăţii afirmă că aceşti bani nu sunt gestionaţi bine, din care cauză salariile medicilor sunt mici. De doi ani proiectul este implementat în câteva centre de sănătate, unde salariile medicilor sunt mult mai mari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu