Ministerul Sănătăţii începe o nouă reformă. Persoanele cu afecţiuni psihice ar putea fi internate şi în spitalele raionale

Embed:

Persoanele cu tulburări psihice ar putea beneficia de ajutor medical şi în alte instituţii decât cele strict specializate. Ministerului Sănătăţii anunţă o reformă care să permită internarea persoanelor cu anumite afecţiuni psihice şi în spitalele raionale. Reforma în psihiatrie nu este văzută însă cu ochi buni de specialiştii în domeniu, care spun că ministerul se grăbeşte cu schimbările.

Reforma perevede reducerea în jumătate a numărului de pacienţi din spitalele de psihiatrie. În aceste instituţii vor fi internaţi doar pacienţii gravi bolnavi, în timp ce ceilalţi vor fi repartizaţi în spitalele raionale.

Reforma urmează să fie realizată în patru etape şi ar trebui să fie finalizată în 2016. În cadrul acesteia medicii de familie vor învăţa cum să examineze pacienţii şi vor decide unde îi vor interna. Următoarea etapă este creearea centrelor comunitare. Aici pacienţii vor benificia periodic de consiliere psihologică. În total în ţară urmează să fie create încă zece centre pe lângă cele cinci existente. În ultima fază a procesului de reformă va fi optimizat numărul de paturi din Spitalele de Psihiatrie. Unii medicii psihiatri susţin că această reformă trebuia implementată încă acum zece ani.

"Bolnavul trebuie să se trateze în instituţii medicale care se află aproape de casa lui", a spus medicul psihiatru Ion Răzlog.

Pe de altă parte, reprezentanţii spitalelor de psihiatrie susţin că instituţiile raionale nu pot deocamdată oferi astfel de servicii.

"Ducem lipsă de cadre. Fapt care va afecta reforma, nu se va putea implimenta la timp. Din 11 raioane care au fost vizitate de medicii de la noi, centrul unde lucrările de reparaţie sunt aproape de finisare se află la Râşcani, în rest sunt doar proiecte", a declarat şefa de secţie a Spitalul de Psihiatrie din Bălţi, Ion Dabija.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, zece la sută din moldoveni au nevoie de asistenţă psihiatrică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu