Ministerul Sănătăţii încearcă să menţină medicii în Chişinău. Cu ce vrea să-i ademenească

Embed:

Medicii din capitală ar putea beneficia de apartamente la preţ redus. Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului un proiect ce prevede construcţia unor blocuri pentru tinerii specialişti şi pentru cei care au o situaţie financiară dificilă.

Adrian Chiriac este medic endocrinolog de 10 ani. Locuieşte împreună cu soţia sa şi cei patru copiii într-un cămin. Salariul pe care îl primeşte le ajunge doar pentru întreţinerea locuinţei şi pentru mâncare. De multe ori, ei apelează la ajutorul rudelor pentru a supravieţui.

"De a procura o locuinţă gata construită nu avem banii necesari. Pentru a intra într-un credit ipotecar cu un salariu de medic, nu suntem persoane interesante pentru bănci", este explicaţia lui Adrian.

Copiii familiei Chiriac abia aşteaptă să se mute într-o casă nouă, unde speră să aibă mai mult spaţiu pentru studii şi joacă. "Această căsuţă este prea mică pentru noi şi ne dorim una nouă şi frumoasă. Să am o cameră a mea şi să îmi fac lecţiile să nu mă încurce cei mici", spune fiul mai mare, Sorin.

Blocurile vor fi ridicate în preajma Institutului Mamei şi Copilului şi Institutului de Cardiologie. Iar beneficiarii vor fi selectaţi de către Ministerul Sănătăţii. "Noi preconizăm în jur de 40 de ari pentru construcţia unei case cu aproximativ 200 de apartamente. Noi ne punem ca scop ca aceste apartamente să fie repartizate speciliştilor tineri de până la 35 de ani", spune Ştefan Gaţcan, directorul Institutului Mamei şi Copilului. 

Unele dintre blocuri vor fi construite în curtea Spitalului Emelian Coţaga, chiar în locul unui cămin, unde în prezent locuiesc medici. Clădirea va avea 10 etaje şi 150 de apartamente.

În prezent, aproape 1 000 de specialişti ai Institutului Mamei şi Copilului şi 200 ai Institutului de Cardiologie trăiesc în chirie sau condiţii precare.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu