Ministerul Sănătăţii a instituit un consiliu care va monitoriza comportamentul medicilor şi va aplica sancţiuni

Embed:

Corupţia în instituţiile medicale publice este din nou în atenţia Ministerului Sănătăţii. În acest scop, a fost creat un consiliu care va monitoriza comportamentul medicilor şi va aplica sancţiuni. Membrii structurii vor încuraja pacienţii să reclame cazurile de abuz, iar angajaţii medicali care îşi vor face bine meseria vor fi remuneraţi suplimentar.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că a fost deja elaborat un plan de acţiuni. "Printre obiectivele principale este evidenţiat stabilirea unei forme de compensare a medicilor profesionişti şi care lucrează mai mult ca ceilalţi, simplificat mecanismul de scriere a plângerilor către minister", a declarat juristul Ministerului Sănătăţii, Petru Moscaliuc.

Unii manageri ai instituţiilor medicale publice spun că, în primul rând, ar trebui evitate situaţiile ce favorizează corupţia. "Dacă noi vorbim despre aspectul comportamental a consumatorului de servicii, sau a prestatorului de servicii, atunci aici trebuie să lucrăm noi, în instituţie, la schimbarea acestor comportamente", a spus vicedirectorul Asociaţiei Medicale Centru, Alexandru Barbăroşie.

Medicii mizează mult pe obiectivitatea membrilor consiliului. "Eu cred că fiecare caz va fi cercetat, va fi luată în consideraţie şi lămurirea medicului, şi cred că nu vor fi cazuri când un om nevinovat va fi pedepsit", a menţionat medicul de familie Haritina Orlic.

Oamenii recunosc faptul că au dat bani sau cadouri medicilor. Totuşi, în opinia lor, doctorii nu vor lua mită doar atunci când vor avea salarii mari.

"Am dat bani medicului, în cazul unei operaţii. Pentru anestezie, bunăoară, ca să fie calitativă. Puţin, în jur de 500 de lei".

"Medicii trebuie să primească salarii mari. Aceasta este singura soluţie. Nu cred că există alternative".

Potrivit unui sondaj, realizat de Institutul de Politici Publice, în 2011, 30 la sută dintre intervievaţi au dat mită în policlinici şi spitale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu