Ministerul Justiţiei a finalizat proiectul prin care salariile judecătorilor vor fi majorate. VEZI ce sume sunt discutate

Embed:

Judecătorii sunt din ce în ce mai aproape de momentul când vor ridica salarii majorate. Ministerul Justiţiei anunţă că a finalizat elaborarea proiectului privind salarizarea angajaţilor din sistemul judecătoresc. Până atunci, Guvernul va trebui să identifice mijloacele financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, leafa minimă a unui judecător va reprezenta trei salarii medii pe ţară. Astfel, magistraţii din instanţele ordinare ar putea benificia de un salariu de aproape 11 mii de lei. Cei din Curţile de Apel - aproximativ 15 mii de lei, iar magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie ar putea ridica lefuri de peste 18 mii de lei.

"Ne propunem ca această creştere să fie graduală, pentru 2013, 70 % din ceea ce ne propunem şi cu creştere procentuală cu 10 la sută în fiecare an. Astfel, către sfârşitul perioadei de implementare a strategei de reformă în justiţie să ajungem la implementarea a 100% din ceea ce ne-am propus", a declarat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, spune că nu a văzut, deocamdată, documentul, dar afirmă că acesta are la bază proiectul propus anterior de CSJ.

"Rămâne să văd ce s-a scris şi care va fi opinia Guvernului. În rezultat, va fi votat de Parlament. Vreau să cred că judecătorii vor primi salarii care ne vor da posibilitatea să avem un nivel decent de trai", a menţionat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.

Magistraţii sunt nerăbdători să-şi ridice noile salarii.

"Această majorarea ar fi o cale de întrerupere a unor învinuiri adresate judecătorilor vizavi de corupţie. Practic sunt judecători care pot fi incluşi în lista categoriilor socialmente vulnerabile", a spus preşedintele Judecătoriei Ialoveni, Nadejda Toma.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a declarat că, deocamdată, nu au fost identificate surse pentru majorarea salariilor. În prezent, salariul mediu al unui judecător este de patru mii de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu