Ministerul Educației vine cu soluții pentru problemele alimentației în şcoli şi grădiniţe

Embed:

Comasarea blocurilor alimentare de la mai multe instituţii de învăţământ, contractarea serviciilor de catering sau centralizarea acestor servicii.

Sunt doar câteva dintre propunerile Ministerului Educației, care ar putea fi implementate pentru a soluționa problema alimentațiie în şcoli şi grădiniţe. Acestea au fost prezentate, astăzi, la Comisia Agricultură a Parlamentului, care a organizat audieri pe acest subiect.

Ministerul Educației propune ca în localitățile unde activează mai multe instituții de învățământ să existe posibilitatea de a contracta servicii de alimentație publică de la restaurante și cafenele. În satele mici se propune comasarea blocurilor alimentare care aparțin școlilor și grădinițelor.

Drept soluție pentru orașe și municipii se propune catering-ul. Pentru a stabili eficienţa acestor soluţii, Ministerul Educației a propus Uniceff-ului să facă un studiu în acest sens.

"Cel puțin un an de zile pentru a fi pilotate bunele practici în instituțiile de învățământ După care ajustându-se, îmbunătățindu-se și la nivel național, filtrăm, selectăm ce este mai bun, potrivit pentru instituțiile noastre", a spus șef adjunct Direcție Ministerul Educației, Mariana Goraș.

Centrul Național de Sănătate Publică dezaprobă ideea de a implica serviciile de catering în instituţii de învăţământ. În schimb, optează pentru comasarea blocurilor alimentare.

"Noi astăzi avem în țară 85% din școli cu blocuri alimentare, grădinițele sunt asigurate 100%. Într-adevăr într-un sătuc mic, fără doar și poate că e bine să pregătească acolo", a spus directorul general CNSP, Iurie Pânzari.

Deputații însă sunt nemulțumiți că identificarea unei soluții durează prea mult.

"Eu așteptam să văd un plan real de acțiuni. Termeni, cine este responsabil, termenul de implementare, data X, concret", a spus deputatul PSRM, Oleg Cuciuc.

"Propunerile dvs le văd și sunt foarte bune. Și dacă numai le propuneți, Uniceff... Unii spun că una, că alta, că ce se face la Apus, la Răsărit, politică fel de fel s-or mai scărpina urechea cu mâna stângă, atunci noi n-o să soluționăm problema", a spus deputatul PDM, Petru Porcescu.

În urma audierilor va fi întocmit un raport, în baza căruia vor fi desfășurate audieri în plenul Parlamentului despre acest subiect.

De cealaltă parte, directorii școlilor din țară fac tot posibilul pentru a le oferi elevilor condiții mai bune. La Gimnaziul din satul Jora de Mijloc, a fost renovată cantina, din bugetul instituției. De astăzi, peste 90 de elevi vor putea lua masa într-o sală modernă.

Cantina gimnaziului a fost construită încă în perioada sovietică, iar de atunci, nu a mai fost renovată. Din data de 1 septembrie, de când au început lucrările, elevii mâncau în sălile de casă.

"E foarte bine că a făcut-o și că o să putem mânca aici, pentru că este mai larg."

"Aici mâncăm la masă, nu facem fărâmături."

"Era incomod, pentru că trebuia să găsesc timp pentru a aduce chiflele, trebuia să avem grijă să nu murdărească caietele, cărțile, se mai dădeau fărâmături pe bancă", a spus învățătoarea Gimnaziului Jora de Sus, Ludmila Gondiu.

În curând, cantina va fi dotată și cu utilaj modern, donat de o asociație de caritate din Olanda.

"Să ne doneze aici mese ne inox, în număr de șase, chiar aici unde stăm noi va fi o plită electrică de preparare a bucatelor, deasupra va fi o hotă", a spus directorul Gimnaziului Jora de Sus, Lilia Cicala.

Lucrările de renovare a cantinei Gimnaziului din Jora de Mijloc au costat peste 260 de mii de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu