Ministerul Educaţiei a prezentat planul de admitere la universităţi. Câte locuri sunt disponibile

Embed:

Universităţile din ţară oferă, în acest an, peste 26 de mii de locuri. Concursul de admitere se va desfăşura în perioada 20-28 iulie. Rezultatele preliminare vor fi anunţate în data de 31 iulie. Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru anul de învăţământ 2015-2016, taxele de studii sunt mai mari, în medie, cu 300 de lei.

Pentru cele 170 de specialităţi de la studii de licență, au fost repartizate aproape 18.000 de locuri. Dintre acestea, peste 6.000 sunt cu finanţare bugetară, iar aproape 12.000 cu taxă. Candidații la studii de masterat vor putea alege dintre cele aproape 8.000 de locuri, iar 3.500 sunt la buget.

15 la sută din numărul total de locuri pentru absolvenţi sunt repartizate copiilor orfani, celor săraci sau cu cerinţe educaţionale speciale.
 
"Avem 325 de locuri bugetare pentru studenţii străini, cei care vin prin acordurile bilaterale. Mai avem o cotă specială pentru abiturienţii care vin din liceele şi instituţiile din partea stângă a Nistrului, circa 460 de locuri", menţionează şefa Direcţiei Învăţământ superior şi Dezvoltarea Ştiinţei Ministerul Educaţiei, Nadejda Velişco.

În unele universităţi, studenţii vor trebui să susţină examene de admitere.

"Trebuie să asigurăm un mediu de competiţie corectă, ca să nu alerge universităţile după studenţi. Studenţii să facă alegerea în funcţie de calitate şi taxe, dar nu în funcţie de gradul de uşurinţă cu care poţi să treci prin această universitate. Din păcate, mai avem şi tineri care încearcă să obţină mai uşor o diplomă", spune ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu.

La studii de licenţă vor fi admişi doar tinerii care au diplomă de BAC sau absolvenţii colegiilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu