Ministerul Educației a lansat o campanie prin care îndeamnă tinerii să înveţe o meserie. 200 de elevi au dansat în PMAN

Embed:

Orice meserie este bună, dacă faci ceea ce-ţi place. Iar asta nu înseamnă neapărat să ai studii superioare. Ministerul Educației și Delegația Uniunii Europene la Chișinău au iniţiat o campanie de informare prin care încurajează tinerii să NU ezite şi să opteze în favoarea şcolilor profesionale. Acţiunea a fost lansată printr-un flashmob, la care au participat viitori bucătari, casieri, sudori, cizmari sau croitorese. 

Ecaterina Burlea este abia la început de cale și învață să sculpteze în lemn la Şcoala profesională numărul 4 din Chişinău. Adolescenta este convinsă că această îndeletnicire îi va asigura un trai decent.

"De mică îmi plăcea să pictez, am și absolvit o școală de pictură. Acum, învăț să sculptez. Mi-aș dori să sculptez o icoană ", a spus eleva Școlii Profesionale Nr. 4, Ecaterina Burlea.

Participanții la flashmob spun că şcolile profesionale nu sunt o ruşine, dimpotrivă, te pot ajuta să-ţi împlineşti visurile.

"Suntem controlori casieri. Este o profesie foarte interesantă, te ajută că comunici mai ușor cu oamenii."

"Veninul de albini este chiar sănătos. Este o profesie interesantă și bănoasă."

"Am învățat să gătesc ciorbe delicioase, ciorbe cu murături, solaencă. Aș vrea să mă angajez ca bucătar într-un restaurant. "

Din 2013, Ministerul Educației are un proiect de modernizare a învățământului tehnic, finanțat de Uniunea Europeană. Scopul este de a forma specialiști în mai multe domenii, în contextul în care, în Moldova, se deschid tot mai multe fabrici și uzine.

"Astăzi, în 2017, am ajuns cu această reformă la elevi. Avem mai multe cursuri, avem dotate mai multe ateliere. Noi ne consultăm cu agenții economici și Ministerul Muncii, atunci când oferim locuri în școlile profesionale, astfel încât să ne asigurăm că elevii vor avea o rată de angajare cât mai sporită", a afirmat reprezentantul Ministerului Educației, Silviu Gîncu.

Aproape 50 de mii de tineri din țară își fac studiile în instituțiile de învățământ tehnic. Ei au posibilitatea de a alege dintre o sută de profesii și 80 de specialități. Admiterea la școlile profesionale și centrele de excelență începe la mijlocul lui iulie și durează până la începutul lunii august.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu