Ministerul Economiei și APC dau în judecată ANRE și cer anularea deciziei de scumpire a carburanților

Embed:

Ministerul Economiei dă în judecată ANRE. Autorităţile cer instanţei să anuleze ordinul prin care au fost majorate tarifele la benzină şi motorină cu 34 şi, respectiv, 32 de bani per litru. Se solicită şi suspendarea executării deciziei până la emiterea unei hotărâri irevocabile. Potrivit Ministerului Economiei, documentul a fost emis ilegal, iar decizia care a fost luată unilateral afectează consumatorul final.

Totodată, în cererea de judecată se precizează că ulterioarele proiecte privind stabilirea preţurilor-plafon pentru carburanţi trebuie să fie supuse dezbaterilor publice.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că ar putea fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului. Astfel, conform Legii privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate.

Potrivit Legii contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite.

Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia.

Amintim că, anterior, și prim-ministrul Pavel Filip a cerut ANRE ca prețurile plafon pentru carburanți să fie stabilite cu transparență maximă, iar metodologia de calculare să fie explicată pe înțelesul tuturor consumatorilor.

CITEŞTE ŞI: Premierul Pavel Filip cere ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu