Ministerul Economiei propune taxe vamale pentru produse din carne, lactate și ciment din Ucraina

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a stabilit taxe vamale la importul produselor din carne, lactatelor şi cimentului din Ucraina, valabile până la 31 decembrie 2016.

În debutul şedinţei de azi a Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip a dat indicaţii Ministerului Economiei să privească problema din perspectivă mai largă, astfel încât protejarea consumatorului autohton să nu ducă majorarea preţurilor.    

"Acest subiect trebuie privit nu doar prin prisma de protecţionism, dar şi prin prisma consumatorului, la ce preţuri i se oferă aceste produse lactate. Să supuneţi suplimentar consultării acest subiect astfel încât să putem asigura nu doar protecţia producătorilor, dar si o concurenţă absolut loială care trebuie să fie în piaţă, pentru că eliminarea din comerţul liber duce de fapt la o majorare de preţ", a spus Pavel Filip.

Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne de a întreprinde măsuri de protecție a ramurii în legătură cu creșterea pe piață a volumului și sortimentului de produse de origine ucraineană. Totodată, decizia se întemeiază pe statisticile vamale, care atestă o majorare a importurilor de lactate cu 15% și a prevederilor Acordului de comerț liber cu CSI.

Astfel, conform anexei la document produsele din carne, aproape tot spectrul de lactate și ciment urmează a fi excluse din comerțul liber cu Ucraina și aplicate taxe vamale la import.

Totodată, la sfârșitul lunii martie, în cadrul Ministerului Economiei este planificată o întrevedere la nivel de experți cu reprezentanții părții ucrainene pe marginea acestui subiect.

Recent, ministrul Economiei, Octavian Calmîc a avut o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatâșin, la care a reiterat disponibilitatea părții moldovenești de a organiza întrevederea co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru a discuta toate aspectele comerțului bilateral.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu