Ministerul de Externe de la Moscova a declarat cinci diplomaţi moldoveni persona non grata

Embed:

Rusia răspunde cu aceeaşi monedă în cazul expulzării din Moldova a diplomaților ruşi. Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat că a declarat persona non grata cinci diplomați moldoveni. O notă în acest sens i-a fost înmânată unui reprezentant al ambasadei noastre în Rusia. În document este stipulat că diplomații vizaţi trebuie să părăsească țara în cel mult trei zile.  

Ministerul de Externe de la Moscova a calificat acţiunea Moldovei drept una neprietenoasă, care este contrară parteneriatului dintre cele două ţări. Oficialii ruşi și-a exprimat în același timp speranța că guvernul de la Chișinău înțelege că acţiunea de zilele trecute a fost un gest contraproductiv.   De cealaltă parte, premierul Pavel Filip a declarat că cei cinci diplomați ruși au fost expulzați din Moldova din motive de interes național. Şeful Executivului le-a mai cerut tuturor funcționarilor publici să nu speculeze pe acest subiect şi a menționat că țara noastră își dorește în continuare relații bune cu Rusia.

PUBLIKA.MD aminteşte că cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi persona non grata în Republica Moldova. Potrivit presei, printre ei se numără şi adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei, Alexandr Grudin. Acesta ar fi implicat în dosarul fostului deputat Iurie Bolboceanu, arestat şi învinuit de spionaj în favoarea Rusiei. 

Preşedintele Igor Dodon a condamnat gestul de expulzare, printr-o postare pe o rețea de socializare.

La începutul lunii martie speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-i prezenta o notă de protest în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni.  

Oficialii moldoveni au fost opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor. Autorităţile de la Chişinău aşteaptă explicaţii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu