Ministerul de Externe al Turciei: Ankara dorește să oprească fluxul ilegal de migranți spre Europa

Turcia este hotărâtă să oprească fluxul ilegal de migranți de pe teritoriul său către țările europene, a indicat un oficial din Ministerul turc de Externe, scrie agerpres.ro cu referire la agenția Xinhua.

Potrivit aceleași surse, acest proces va lua ''ceva timp'', deoarece Turcia are o graniță cu o lungime de peste 900 de km cu Siria și Irak. 

Declarația survine înainte de un summit special dintre Turcia și țările Uniunii Europene ce va avea loc pe 7 martie la Bruxelles, pentru a face să avanseze aplicarea acordului ce are drept scop stăvilirea fluxului de migranți către Europa

În baza acordului semnat în noiembrie 2015, Turcia a acceptat să contribuie la oprirea fluxului de migranți, în schimbul unui ajutor de trei miliarde de euro din partea Uniunii Europene și al unei accelerări a procesului de aderare la UE. 

Potrivit oficialului turc, ca urmare a unei cooperări strânse între Turcia și țările UE, numărul migranților care ajung în insule grecești dinspre Turcia a scăzut ''drastic'' în ultimele două luni

Numărul migranților sosiți pe mare în Grecia este de circa 130.000 de la începutul acestui an, după ce în 2015 cifra totală a ajuns la un milion, conform ONU. 

Începând cu 15 februarie, Turcia a început să le acorde permise de muncă refugiaților sirieni pentru a lucra pe teritoriul său, în scopul de a-i împiedica să plece mai departe către țări europene.

Oficialul turc s-a referit, de asemenea, la modificările făcute în sistemul e-visa pentru irakieni și libieni, ce reprezintă un alt mare grup de migranți care vor să plece spre Europa, măsură ce a dus la o scădere și mai mare a numărului lor. 

Turcia și-a întărit recent cooperarea cu Germania și un grup de lucru mixt s-a întrunit de trei ori într-o perioadă scurtă de timp. 

NATO a acceptat să trimită trei nave în Marea Egee pentru patrule navale care să-i întoarcă pe migranți în Turcia.

Precizând că Ankara este inițiatoarea misiunii NATO, oficialul turc a respins afirmațiile potrivit cărora Turcia încearcă s-o blocheze. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu