Minciunile și falsurile din dosarul politic al lui Vlad Plahotniuc, fabricat în Rusia la comanda FSB și Renato Usatîi, ies din nou la suprafață.

Embed:

Minciunile și falsurile din dosarul politic al lui Vlad Plahotniuc, fabricat în Rusia la comanda FSB și Renato Usatîi, ies din nou la suprafață.

Publicația moscovită Kommersant susține, într-un articol publicat joi, că de lichidarea fizică a lui Renato Usatîi, care ar fi trebuit să aibă loc în 2014, urma să se ocupe un oarecare Russu.

Jurnaliștii ziarului rus, care susțin că au obținut detalii din ancheta deschisă de autoritățile ruse, scriu că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi creat o organizație criminală pentru a-l elimina pe Usatîi și l-ar fi angajat pe acest Russu.

Bărbatul al cărui nume apare în articolul Kommersant pare să fie Denis Rusu, care, într-o investigație Zeppelin de la începutul lunii trecute, demasca minciunile lui Usatîi și spunea că nu are nici cea mai mică legătură cu aceste acuzații și acest scenariu.

Russu insista atunci că nu se cunoaște personal cu Plahotniuc sau oamenii lui. Şi asta pentru că, în 2014, se afla deja după gratii, fiind reţinut pentru comiterea unui jaf armat asupra unor încasatori de la Victoriabank.

"Nu l-am cunoscut niciodată și nu am avut nicio legătură cu el. Nu ne-am intersectat în nicio formă, nici cu el, nici cu oamenii lui", a spus liderul unei grupări criminale, Denis Rusu.

Mai mult, Russu este sigur că Usatîi s-a folosit de el pentru a-și face PR politic și pentru a se victimiza.

"Este absurd, un populism ieftin, a fost un moment comod pentru a atrage atenția asupra sa. A încercat să folosească drama cuiva în interesele proprii, pentru PR. Cam asta este ceea ce știu despre Renato Usatîi", a spus liderul unei grupări criminale, Denis Rusu.

Acest scenariu a mai fost folosit de Renato Usatîi în 2011. Atunci, penalul fugar l-a învinuit pe bancherul rus Gherman Gorbunțov că a comandat asasinarea sa.

Un an mai târziu, Gorbunțov a fost ținta killerului Vitalie Proca, în prezent condamnat în România. Bancherul rus a declarat în repetate rânduri că cel care i-a comandat moartea este Renato Usatîi.

Primarul fugar, care este cercetat penal pentru tentativa de asasinare a lui Gorbunțov, a fugit din țară în 2016, iar acum se ascunde la Moscova.

Amintim că, la începutul lunii decembrie a anului trecut, reprezentanții Judecătoriei raionale Basmanîi au declarat pentru presa din Federația Rusă că liderul PDM este cercetat penal pentru "ură rasială, politică, ideologică şi etnică".

În replică, reprezentanții PDM au declarat că este vorba de un dosar politic și au catalogat acțiunile Rusiei drept "o provocare, hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși reprezentanții partidului, oficiali ai Guvernului și Parlamentului".

Totodată, Secretariatul General al INTERPOL a respins solicitarea Rusiei de a-l anunța pe Vlad Plahotniuc în căutarea internațională, considerând că urmărirea penală este motivată politic.

Mai mult, INTERPOL a cerut tuturor statelor membre să nu dea curs solicitărilor venite din partea Rusiei în ceea ce îl privește pe Vlad Plahotniuc și să elimine eventualele înregistrări aflate în bazele de date naționale pe acest nume.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu