Mina din sectorul Râşcani al Capitalei este inundată de apele subterane (FOTOREPORT)

Embed:

Cele mai importante străzi din sectorul Râşcani al Capitalei, printre care Florilor, Studenților şi bulevardul Moscova sunt în pericol de a se surpa. Semnalul de alarmă îl dă Sergiu Lungu, directorul "Minei din Chişinău", care este inundată de apele subterane. Pe alocuri, aceasta depăşeşte 7 metri adâncime, iar dacă responsabilii nu vor interveni pentru evacuarea ei, nivelul va continua să crească. 

"Mina din Chişinău" a fost deschisă în 1969, dar şi-a sistat activitatea la începutul lui iunie, curent, din cauza datoriilor pe care le-a acumulat administraţia acesteia, la energia electrică. Directorul întreprinderii, Sergiu Lungu povesteşte că în ultimele luni, din cauza creşterii nivelului de apă, zilnic se
pompau peste 1 600 metri cubi de apă. motiv pentru care, din ianuarie 2019 şi până în prezent, s-a adunat o restanţă de 400 mii lei pentru curentul electric utilizat.

"Aceasta este o apă subterană. Inundează excavațiile minerale. Suprafaţa excavațiilor din mină este în jur de 600 de mii de metri pătrați. Practic 60 la sută din suprafaţă este inundată", a spus Sergiu Lungu directorul întreprinderii "Mina Chişinău". 

Din iunie, mina a rămas fără energie electrică, astfel, în prezent, apa nu se mai pompează, iar nivelul acesteia creşte de la o săptămână la alta. Prin urmare, pericolul de prăbuşire a minei este evident, în zonele în care pereţii acesteia nu vor mai rezista, spune Sergiu Lungu. Mai grav este faptul că în zonă se construiesc blocuri de locuinţe noi, fapt ce poate duce la o catastrofă.

"Pot apărea consecinţe în timp. Este vorba de acele zone în proces de distrugere. Excavaţiile mai afectate care sunt în ziua de azi se află în regiunea străzilor Florilor şi Studenţilor", a zis Sergiu Lungu directorul întreprinderii "Mina Chişinău". 

Oamenii care locuiesc în această zonă sunt îngrijoraţi şi spun că autorităţile ar trebui să ia măsuri de urgenţă .

"Înseamnă că el merge pe aici pe la noi.Ar putea într-o bună zi, dar nu se ocupă nimeni de ea că au alte probleme. Au problemele lor acei de mai sus. Când se va prăbuşi cum s-a prăbuşit la Otaci, atunci se vor apuca să vadă care este cauza. La noi are cine se gândi?Unul vine altul se duce."

"Riscăm să cădem în mină cu tot cu case. Ne este frică, desigur. Vrem să credem că autorităţile au auzit despre asta şi vor face ceva."

"Cei care au construit-o trebuiau să se gândească la asta. Să se surpe ar putea, clar lucru. Aceste case sunt construite peste mină şi ea are o greutate mare deasupra."

Pentru ca administraţia minei să-şi poată plăti datoriile şi să-şi reia activitatea, inclusiv procesul de pompare a apei, municipalitatea a alocat întreprinderii 700 de mii de lei.

"Alocarea unei sume de bani pentru deblocarea de la mina Chişinău, astfel încât conducerea să poată achita datoriile pentru energie electrică. Ca să pornească pompele să scoată apa din subterană. Suma respectivă s-a alocat să le ajungă", a zis Vasile Chirilescu purtător de cuvânt, Primăria Chişinău.

Aceştia bani, însă , zice directorul întreprinderii, ajung doar pentru achitarea datoriilor la energie electrică şi pentru reluarea pompării apei. Pentru a scoate toată apa din subsol este nevoie de construcţia unei staţii de pompare noi. Respectiv sunt necesare surse financiare mai mari. Odată cu construcţia acestei staţii de pompare şi cei de la de la "Apă-Canal", vor putea interveni.

"Unica soluţie la moment este ca cei de la "Mina Chişinău " să construiască o staţie de pompare, dar şi reţele de apeduct, de la mină până la staţia de tratare ca să poată fi evacuată apa de acolo. Noi suntem dispuşi să le acordăm suportul tehnic. Noi nu avem posibilitate tehnică să evacuăm apa de acolo", a zis Nadejda Fotescu purtător de cuvânt, întreprinderea "Apă-Canal".

Din mina Chişinău se extrage gips, ciment, argilă, pietriș, nisip, dar şi piatră naturală.

Lasă un comentariu