Mina de piatră din sectorul Râşcani al Capitalei şi-a reluat activitatea. Ce soluții a găsit administraţia

Embed:
Mina de piatră din Chişinău şi-a reluat activitatea, după ce vara activitatea a fost sistată din cauza inundaţiilor provocate de apele subterane. Administraţia minei a găsit o soluţie temporară de pompare a apei, însă cheltuielile sunt prea mari.

În prezent, în mină lucrează doar o echipă formată din şase muncitori, cei mai mulţi fiind la vârsta de pensionare. Zilnic, ei coboară zeci de metri sub pământ, pentru a extrage piatra.

"Aşteptăm să ieşim la pensie la anul, dacă ne ducem noi ce tineretu intră în şahtă la lucru, nu intră, toţi vor peste hotare, da pentru asta leafă el vine aici, nu mai vine 1000 de ani. "

Pentru a relua lucrările de extragere a pietrei, de mai bine de o lună, angajaţii minei pompează zilnic apa. Aceste servicii costă bugetul întreprinderii în jur de 60 de mii de lei pe lună.

"Unica soluţie este, de câţiva ani se tot vorbeşte că Apa Canal să pompeze apa, dar acest proiect la moment stă pe loc, nu se mişcă.Apa la moment se pompează din jumătate se ia din salariile oamenilor care lucrează aici", a spus Victor Anghel, şef şantier.

Responsabilii de la Apă Canal spun însă că nu dispun de bani pentru aceste lucrări.

"Noi cunoaştem problema care se înregistrează la mină, din păcate aceasta nu ţine de competenţa furnizorului de apă, iar ceea ce ţine de soluţiule tehnice noi le-am prezentat anterior", a zis Nadejda Fotescu, purtător de cuvânt, Apă-Canal Chişinău.

Pentru o zi de muncă în mină, muncitorii sunt plătiţi cu până la 400 de lei.

Lasă un comentariu