Militarii ucraineni au distrus două puncte de control instalate de separatişti la Kramatorsk

Embed:

Lupte sângeroase se dau în estul Ucrainei. Operaţiunea antitero continuă şi astăzi în oraşele Slaveansk şi Kramatorsk, unde de dimineaţă nu încetează focurile de armă. Numărul victimelor este în creştere. Separatiştii spun că ieri şi azi au pierdut 10 oameni, în timp ce Kievul a anunţat că în lupte au murit cinci militari. 

"Ceea ce se întâmplă în regiunea Doneţk şi în alte părţi din estul ţării nu este doar o scurtă perioadă de instabilitate, dar este un adevărat război, iar metodele folosite de separatişti sunt foarte dure", a declarat coordonatorul operaţiunii antitero, Vasili Krutov.

Potrivit ministrului de Interne de la Kiev, trupele guvernamentale nu se vor opri aici. Totuşi, Arsen Avakov nu a oferit nicio informaţie despre numărul victimelor. Trupele guvernamentale au distrus două puncte de control instalate ilegal de separatişti în apropiere de aeroportul din Kramatorsk. 

În această noapte, forţele ucrainene au reuşit să preia controlul asupra unui turn de televiziune din oraşul Kramatorsk. Operaţiunea antitero de amploare lansată de Kiev continuă şi în oraşul Slaveansk. Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că bilanţul militarilor ucraineni morţi în această localitate a ajuns la patru. Între timp, RIA Novosti scrie că la Kramatorsk sunt cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov a precizat că separatiştii folosesc locuitorii drept scuturi umane şi a cerut Rusiei să înceteze acţiunile împotriva ţării sale.

"Vreau să mă adresez conducerii Federaţiei Ruse. Încetaţi isteria, ameninţările şi intimidările, atunci când vă referiţi la evenimentele care au loc în Ucraina. Dacă sunteţi îngrijoraţi de violarea drepturilor etnicilor ruşi, ocupaţi-vă întâi de drepturile locuitorilor din ţara voastră, care sunt încălcate în mod sistematic", a spus Turcinov.

Separatiştii au folosit arme grele împotriva forţelor ucrainene, inclusiv lansatoare de grenade antitanc şi rachete antiaeriene. Ei afirmă că au reuşit să doboare mai multe elicoptere ale trupelor guvernamentale. La rândul lor, soldaţii ucraineni au distrus trei blindate ale separatiştilor. Militanţii au deschis focul asupra a două elicoptere ucrainene, dintre care unul al medicilor, care a ajuns în Slaveansk pentru a oferi primul ajutor. Doi piloţi au murit, iar alţi şapte membri ai echipajului, printre care şi un medic, au fost răniţi.

În acelaşi timp, Turcinov a precizat că un grup de diversionişti ruşi au încercat să pătrundă în Ucraina, dar au fost opriţi de grăniceri, informaţie negată cu vehemenţă de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. Iar ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a criticat dur pe o reţea de socializare felul în care presa rusă prezintă evenimentele din estul ţării sale şi a precizat că operaţiunea antitero este îndreptată nu împotriva cetăţenilor paşnici, aşa cum susţine Rusia, ci împotriva teroriştilor trimişi de Serviciul de Securitate al armatei ruse. Anterior, Avakov a anunţat că la operaţiune participă mercenari profesionişti. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu