Militarii moldoveni vor participa la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo

Embed:

Peste 30 de militari moldoveni vor participa la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul majorităţii parlamentare. Opoziţia comunistă a refuzat să voteze documentul, acuzând guvernarea că nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a argumentat în Parlament decizia de a trimite militari moldoveni în Kosovo. "Noi nu participăm în cadrul blocurilor militare, nici de data aceasta nu ne punem ca scop participarea. Este o misiune de menţinere a păcii, dar totodată trebuie să fim interoperabili cu ţările partenere în regiunile în care noi dorim să ne integrăm. Cooperarea pe domeniul dat este o parte componentă a procesului de integrare europeană", a declarat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

Iniţiativa a fost criticată dur de comunişti. "Este lăudabil că, prin această iniţiativă, doriţi să îmbunătăţiţi imaginea ţării pe plan internaţional, dar este regretabil că nu vă ocupaţi de ceea ce trebuie, aici în armata noastră, unde nouă oameni au murit. Rămâne pe conştiinţa dumneavoastră", a menţionat deputatul PCRM Miron Găgăuz.

Deputaţii din Coaliţia de guvernare i-au contrazis pe comunişti, menţionând că astfel de acţiuni sunt importante pentru Armata Naţională.

"Sarcina trupelor militare este pentru a asigura pacea prin pregătirea în acţiuni şi misiuni concrete şi nu alergarea lor pe poligonul de la Bulboaca. Cei din fracţiunea comuniştilor nu ştiu care din ei au făcut serviciul militar, dar cei care se fac mari patrioţi este o ruşine", a replicat deputatul PLDM Alexandru Cimbriciuc.

Contingentul va fi format din 33 de militari instruiţi pentru misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare. Până în prezent, soldaţii moldoveni au participat la mai multe operaţiuni de menţinere a păcii, inclusiv în Irak, între anii 2003 şi 2008. Atunci, Moldova a trimis un efectiv total de 107 militari, constituit din ofiţeri de stat major, infanterişti şi genişti.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu