Militarii moldoveni vor participa la exerciţiile de instruire în Ucraina la decizia premierului Filip

Embed:

Militarii moldoveni vor participa la exerciţiile de instruire în Ucraina, pentru a face mai puternică armata. Declarația a fost făcută de către premierul Pavel Filip în debutul şedinţei de Guvern. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Cabinetul de miniştri.

Pavel Filip a comentat și decizia președintelui Igor Dodon de a interzice militarilor moldoveni din ţara noastră să participe la exerciţiile militare din Ucraina.

"Şeful statului a refuzat participarea contingentului moldovenesc la exerciţii militare în Ucraina. Este al şaselea refuz, pentru că au mai fost altele 5. În mare parte bugetul pentru aplicaţii şi instruiri e oferit de partenerii noştri de dezvolare. Neparticiparea la aceste deja 6 instruiri ar costa mai mult de 5 milioane de lei. Nu pot înţelege care sunt argumentele. Nu sunt argumente şi temeiuri plauzibile. Nu cred că cinenava vrea o armată slabă. Trebuie să clarificăm această situaţie. Sa introducem o hotărâre de guvern pe ordinea de zi privind participarea militarilor la stagiul de zi în Ucraina", a precizat premierul Pavel Filip. 

După câteva ore, președintele Igor Dodon a scris pe rețelele de socializare că a suspendat hotărârea aprobată de executiv. Şeful statului a scris că, pentru prima dată, face uz de dreptul constituțional care îi permite să suspende actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale.

Experţii în drept constituţional susţin că militarii moldoveni merg la exerciţii în alte state în baza unor acorduri semnate de către Guvernul de la Chişinău cu cel din ţara gazdă. În cazul în care şeful statului consideră această participare ilegală, el poate iniţia suspendarea şi o contestă la Curtea Constituţională. Totuşi, hotărârea Executivului rămâne în vigoare până la decizia definitivă a Înaltei Curţi.

"Curtea Constituțională are termenul de șase luni pentru examinare și până la pronunțarea deciziei. Așa că nu se suspendă nimic. Trebuie totul să fie exercitat, executat.Ministrul trebuie să pună în aplicare hotărârea Guvernului", a menţionat Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional.

Exerciţiile militare vor fi desfăşurate în perioada 7 - 23 septembrie. La aceste aplicaţii, militarii armatei noastre participă anual încă din 1996. Evenimentul are drept scop consolidarea capacităţilor de apărare şi promovare a imaginii armatei pe arena internaţională.

PUBLIKA.MD menţionează că preşedintele ţării, Igor Dodon,  a interzis participarea contingentului moldovenesc în exerciţiile militare "Rapid Trident" din Ucraina. 

Nu este primul caz în care Igor Dodon interzice militarilor să participe la exerciţii regionale. În luna februarie, şeful statului a refuzat să semneze decretul privind detașarea contingentului militar la aplicaţiile din România.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu