Militarii moldoveni au plecat în misiunea de menţinere a păcii în Kosovo

Embed:

Militarii moldoveni participă de astăzi la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Avionul cu cei 41 de soldaţi a decolat în această amiază de pe Aeroportul Chişinău. La ceremonia oficială de detaşare a participat şeful statului Nicolae Timofti, vicepremierul Natalia Gherman şi ministrul interimar al Apărării, Igor Panfile. Primul contingent se va afla în regiunea Kosovo timp de jumătate de an.

Pe lângă salariile de bază, militarii vor beneficia de o diurnă de 50 de dolari.

"Ostaşii noştri se vor prezenta exemplar în cadrul acestei operaţiuni. Confirmăm astfel că putem fi nu doar beneficiari de politici de securitate, ci şi furnizori de securitate", a declarat Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

"Militarii moldoveni, care port drapelul naţiunii, îşi vor îndeplini cu cinste datoria departe de casă. Vă aşteptăm la început de septembrie şi să ne raportaţi – misiune îndeplinită", a menţionat ministrul interimar al Apărării Igor Panfile.

Transportarea militarilor în Kosovo a fost asigurată de Forţele aeriene ale Statelor Unite.

" Să fie pace în Europa. La asta tindem, pentru asta şi am fost antrenaţi ", a spus un militar.

"Nu am nimic de regretat. Sigur că este o onoare să fiu în lista primului contingent ", a adăugat un alt militar.

În schimb, rudele militarilor sunt îngrijorate.

"Mă mândresc că am crescut aşa fecior. Întotdeauna a fost pentru armată şi o rămas soţia şi nepoţelul acasă ", a mărturisit mama unui militar.

Participarea militarilor moldoveni la misiunea de menţinere a păcii în Kosovo vor fi cheltuiţi aproape un miliard de lei. Cei mai mulţi bani sunt oferiţi de guvernele Statelor Unite şi de cel al Italiei. Anterior, militarii noştri au participat la misiuni de menţinere a păcii în Irak, Sudanul de Sud, Liberia şi Georgia.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu