Militarii americani din nordul Siriei au primit ordin să părăsească țara

Cei aproximativ 1.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în nordul Siriei au primit ordin să părăsească ţara, informează Agerpres, care citează o declarație dată pentru AFP de un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

Peședintele Donald Trump a declarat azi că SUA nu se vor ”angaja într-un alt război între oameni care se luptă între ei de 200 de ani”.

”Noi vom executa acest ordin”, a precizat oficialul american, potrivit căruia retragerea îi vizează ”pe toţi” militarii desfăşuraţi în Siria, ”cu excepţia celor desfăşuraţi la Al-Tanf”, o bază controlată de circa 150 de militari americani în sudul ţării. Ministrul american al apărării Mark Esper anunţase duminică faptul că SUA vor retrage până la 1.000 de soldaţi din nordul Siriei.

Totuși, el nu a spus clar dacă ei vor părăsi complet ţara sau dacă se retrag pur şi simplu din zonele de luptă între forţele turce şi kurde. Acestea din urmă sunt aliate ale occidentalilor în lupta antijihadistă. Donald Trump a avertizat luni că SUA nu se vor ”angaja într-un alt război între oameni care se luptă între ei de 200 de ani”.

Pentru a opri ofensiva Turciei împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, kurzii au convenit cu Damascul, prin medierea Rusiei, ca trupele regimului să revină în zonă şi să preia controlul la graniţa cu Turcia. Astfel, după ani grei pentru stabilirea autonomiei de facto în nord şi nord-estul ţării, kurzii din Siria au fost abandonaţi de aliatul lor american şi obligaţi să apeleze la regim pentru a respinge o ofensivă turcă, scrie libertatea.ro.

Lasă un comentariu