Milioanele se prăfuiesc la morgă. Cum reușesc autoritățile să investească în echipamente nefuncționale

Embed:

Echipament de milioane prăfuit la morgă. Acum doi ani, autorităţile au investit aproape 10 milioane de lei în dispozitive şi aparate pentru laboratorul de genetică judiciară.

Potrivit prevederilor strategiei de reformare a justiţiei, laboratorul ADN urma să fie funcţional începând cu anul 2016, doar că echipamentul continuă să zacă nefolosit într-un depozit.

În septembrie 2014, la un an de la procurare, echipamentul de milioane era depozitat la morga din Chişinău. Asta pentru că foştii şefi de la Sănătate nu au prevăzut iniţial spaţii pentru instalarea tehnicii.

"O ultima rugaminte, vedeți că nu prea avem cu ce ne lauda cu condițiile, nu vreau să apară aceste imagini în reportaj", a spus vicedirectorul Centrului de Medicină Legală, Andrei Pădure. 

Echipamentul se prăfuieşte şi astăzi în depozit. Pentru a porni carul din loc ar fi nevoie de încă vreo 10 milioane de lei. Din aceşti bani urmează să fie amenjate spaţiile pentru laborator şi culmea, să se procure tot echipamentul necesar pentru care s-ar fi alocat bani încă în 2013.

"Acolo s-au luat piesele principale dar la dânsele mai sunt. -Mai este nevoie de multe piese de astea şi la câţi bani sunt estimate cheltuielile? - Vă spun la vreo cinci, cinci întreg şi ceva milioane de lei. - Adică s-a cumpărat aşa doar... - Nu mă întrebaţi pe mine. Totul s-a făcut în grabă", a spus directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc. 

Tot în grabă a început reparaţia încăperilor pentru viitorul laborator.

"În regim de alertă s-a găsit o încăpere şi au început reparaţiile dar fără nici un proiect, fără avize, absolut pe loc gol", a spus Savciuc. 

Iar aceasta este replica fostului şef de la Medicină Legală.

"Este şi aportul dvs în chestia asta pentru că după ce a fost acel reportaj, s-a dat poruncă domnului ministru ca până la sfârşitul anului laboratorul să funcţioneze. Şi hai pe capul meu, identifică spaţiul respectiv, apucăte de reparaţii",a declarat fostul director al Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov. 

Specialiştii de la Centrul tehnico-criminalistic din cadrul Ministerului Afacerilor Interne confirmă informaţiile difuzate în urma investigaţiei realizate de reporterii emisiunii "Moldova, ţară de minune".

"Eu am înţeles un singur lucru că echipamentul dat nu este destinat pentru identificarea omului, se foloseşte în analize ADN. Nu are toate cerinţele puse pentru acreditarea acestui laborator şi probele lui pot fi atacate în instanţă", a declarat şeful Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare, IGP, Nicolae Bodrug. 

Cazul a ajuns în vizorul procurorilor de la anticorupţie.

"Este supus expertizei acest utilaj pentru efectuarea expertizelor ADN, se verifică corespunderea acestui echipament cu cerinţele tehnice din caietul de sarcini", a declarat şeful de direcţie din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu. 

Procurorii verifică şi procedura de achiziţie a echipamentului. Printre participanţii la licitaţia din 2013 au fost şi două firme care au propus echipamentul necesar cu şase milioane de lei mai ieftin decât oferta câştigătoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu