MILIOANE PENTRU ECONOMIA MOLDOVEI. USAID a oferit ţării noastre 11,2 milioane de dolari pentru stimularea mediului de afaceri

Embed:
Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională a oferit 11,2 milioane de dolari pentru dezvoltarea economică a ţării noastre. Scopul programului este de a facilita exporturile în Uniunea Europeană.

"Încurajăm reducerea presiunii asupra mediului de afaceri şi reducerea costurilor, inclusiv cele pentru import şi export", a spus directorul misiunii USAID Moldova, Karen Hiliard.

Ambasadorul Statelor Unite, James Petit, a declarat că, în ultimii ani, Moldova a devenit mai atractivă pentru investitorii străini.

"Toate acestea reprezintă angajamente profunde, alinierea unei economii mici la lista de reguli şi standarde ale Uniunii Europene şi ele implică un efort enorm şi dificil", a spus ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Ministrul Economeii şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a subliniat importanţa suportului din partea partenerilor de dezvoltare.

"Doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel mai înalt de trai, asigurarea dezvoltării economiei naţionale şi prin creşterea puterii de cumpărare", a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Reprezentanţii mediului de afaceri şi experţii în domeniu consideră că schimbările sunt necesare.

"Ne dorim foarte mult ca aceste reforme, deşi inspirate din cele mai bune practici internaţionale, întotdeauna să ţină cont şi de contextul naţional", a spus director AmCham Moldova, Mila Mailarău.

"Au înţeles că cea mai mare provocare pentru Moldova nu este să asigure accesul pe o piaţă, dar să îi asigure competitivitatea. Toate aceste lucruri creează un mediu favorabil de business şi, evident, Moldova are nevoie de aşa ceva", a spus  expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Statisticile arată că peste 65 la sută din mărfurile exportate din ţara noastră ajung în Uniunea Europeană. Programul finanţat de USAID va fi implementat în următorii patru ani.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu