Miliardari, ultranaţionalişti şi o divă: Cine sunt prezidenţiabilii din Ucraina

Embed:

Doi miliardari, câţiva politicieni ultranaţionalişti, personalităţi care au devenit cunoscute graţie manifestaţiilor proeropene de pe Maidan, inamicii lor proruşi şi o divă se numără printre candidaţii la alegerile prezidenţiale din Ucraina. 

1. Petro Poroşenko, supranumit regele ciocolatei din Ucraina, s-a îmbogăţit în anii 1990. La vârsta de 48 de ani, politicianul are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. El este singurul oligarh care nu a ezitat să îşi pună deschis resursele în slujba contestatarilor proeuropeni de la Kiev. Favoritul cursei, Poroşenko promite să "rezolve problema cu Rusia în trei luni", dacă va fi ales preşedinte.

2. Iulia Timoşenko, diva cu tresă blondă a reapărut pe scena politică în februarie, imediat după eliberarea din detenţie, unde a fost închisă de justiţia fostului preşedinte Victor Ianukovici. Îmbogăţită în anii postsovietici, ea promite o luptă fără milă împotriva oligarhilor. Doamna de fier a Ucrainei a lansat şi o mişcare de "rezistenţă" faţă de agresiunea rusă. Cu toate acestea, popularitatea ei a scăzut dramatic.

3.Fostul bancher Serghei Tighipko, în vârstă de 54 de ani, vrea să restabilească relaţiile economice cu Rusia în pofida crizei fără precedent dintre cele două state. Fiind singurul candidat prorus cu greutate, el regretă faptul că nu a putut desfăşura o campanie în regiunile separatiste din est.

4. Pentru fotoliul de preşedinte luptă şi fostul primar din Harkov Mihail Dobkin. Acesta a susţinut violenţele împotriva manifestanţilor proeuropeni de la Kiev. Deşi a flirtat cu idei separatiste, acum, politicianul se prezintă drept susţinător al unei "Ucraine unite". Dobkin are mai multe dosare penale pentru "atingere adusă integrităţii teritoriale" a ţării.

5.În cursă sunt şi câţiva candidaţi ultranaţionalişti. Printre ei se evidenţiază Oleg Tiagnibok, preşedintele partidului Svoboda. Politicianul de 45 de ani a reuşit să se impună graţie rolului său în mişcarea din Maidan şi în pofida unei reputaţii antisemite. A reuşit să promoveze mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii sale în guvernul provizoriu, dar a trecut în plan secund în ultimele săptămâni.

6. Un alt candidat popular este Dmitro Iaroş, liderul mişcării ultranaţionaliste paramilitare Pravîi Sektor, care a radicalizat protestele din Maidan cu coctailuri Molotov contribuind la înlăturarea lui Victor Ianukovici. Iaroş este căutat de Rusia care îl acuză de terorism.

În total, 21 de persoane luptă pentru postul de şef al statului vecin

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu