Mii de tone de apă sunt furate anual din izvoare subterane şi apoi vândute

Embed:

Mii de tone de apă sunt furate anual din izvoare subterane şi apoi vândute. Acest lucru este însă interzis prin lege.

Potrivit actelor normative, în localităţile în care funcţionează sisteme publice de alimentare cu apă este interzisă utilizarea resurselor subterane.

În municipiul Chişinău, inspectorii Întreprinderii "Apă-Canal" au constatat, în urma unor verificări, că mai mult de 60 de agenţi economici exploatează fântâni arteziene în scop comercial. 

Un om de afaceri din Capitală, care administrează o clădire de birouri, exploatează de aproape 30 de ani o fântână arteziană şi vinde apa.

În acelaşi timp, agentul economic are semnat un contrat pentru servicii de livrare a apei şi canalizare cu Întreprinderea "Apă-Canal Chişinău".

"Potrivit datelor de pe contorul de apă, în zece luni ale anului, agentul economic a extras peste 21.000 de metri cubi de apă din fântâna arteziană, ceea ce este de zece ori mai mult decât cantitatea luată din sistemul public de alimentare cu apă", a declarat şeful secţiei S.A. "Apă-Canal Chişinău", Constantin Doneţ.

Pentru apa furată din izvoarele subterane, în zece luni ale anului, agentul economic ar fi obţinut peste 900.000 de lei. Acesta cere un tarif mai mare decât cel stabilit de "Apă-Canal".

Fără să ştie că este filmat, directorul tehnic al companiei nu a negat acest lucru.

- Noi avem tariful care-i stabilit pe municipiu.
- La dumneavoastră e tariful de 42 de lei, dar pe municipiu e 27.
- Păi vă spun de ce, pe noi "Apă-Canal" ne pune să plătim pentru că nu avem staţie de pre-epurare jumătate de tarif la canalizare. Eu nu pot să închid apa.

Potrivit autorităţilor, omul de afaceri nu are niciun certificat privind calitatea apei livrate. Angajaţii Întreprinderii "Apă-Canal" spun că vor sesiza autorităţile de mediu despre acest caz.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu