Mii de tineri din Hong Kong se opun dictaturii comuniste. Nu vor un primar propus de Beijing, vor să-l aleagă

Embed:

Mii de studenţi de la universităţile din Hong Kong au anunţat că vor boicota cursurile, începându cu această săptămână. Tinerii sunt nemulţumiţi de decizia Beijingului de a respinge dreptul la alegeri libere în cadrul scrutinului pentru votarea noului lider al oraşului, ce vor fi organizate în 2017.

Îmbrăcaţi în tricouri albe şi purtând panglici galbene, studenţii de la 24 de universităţi din Hong Kong s-au adunat într-un campus universitar. Ei au adus pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi au împărţit pliante prin care au îndemnat şi alţi studenţi să participe la boicot.

Fostă colonie britanică, Hong Kong s-a alăturat Chinei în anul 1997. Autorităţile chineze au promis că vor oferi regiunii autonomie, însă luna trecută au anunţat că locuitorii îşi vor putea alege liderul dintr-o listă de candidaţi propusă de Beijing.

"Cred ca prin această decizie Congresul National al Poporului a zdrobit visele multor oameni din Hong Kong care au luptat pentru democraţie în ultimii 30 de ani", a spus un protestatar.

Autorităţile chineze au condamnat iniţiativa tinerilor. Potrivit experţilor, Partidul Comunist care deţine puterea în China este îngrijorat că apelurile la democraţie vor lansa reacţii similare în întreaga ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu