Mii de manifestanți au protestat față de Zelenski. Ei consideră că președintele Ucrainei face jocul Rusiei

Embed:

Peste 7.000 de mii de naționaliști ucraineni, printre care veterani ai războiului din estul țării, au mărșăluit la Kiev, acuzându-l pe președintele Vladimir Zelenski de capitulare în fața separatiștilor proruși și a Moscovei. Asta după ce liderul ucrainean a semnat, la începutul lunii, ”formul lui Steinmeier”, care oferă statut special Donbassului.

Manifestanţii au fluturat drapele ucrainene şi ale unor formaţiuni naţionaliste, purtând banderole şi pancarte pe care era scris ”Jos trădătorii!”, ”Glorie Ucrainei!”, lansând sloganuri împotriva limbii ruse, larg răspândită în Ucraina, în special în estul şi sudul ţării.

”Suntem împotriva capitulării, pentru că asta a decis conducerea țării, să capituleze. Protestăm față de această decizie și sperăm că vom putea să facem pace fără să capitulăm.”

Veteranii războiului spun că Zelenski face jocul Rusiei, care va reocupa teritoriile întoarse de armata ucraineană cu multe pierderi de îndată ce soldații țării lor se vor retrage de acolo.

”Nu vreau retragerea soldaților noștri de pe pozițiile ocupate în prezent. Dacă se va întâmpla acest lucru, trupele rusești vor veni în locul lor și atunci va fi imposibil să îi mai alungăm din țara noastră.”

Manifestaţia a fost organizată de Ziua Apărătorului în Ucraina, o sărbătoare care este marcată anual începând cu 2015. Cu această ocazie, Vladimir Zelenski s-a dus în Avdiivka, teatrul unora dintre cele mai sângeroase lupte din războiul din estul țării. Liderul de la Kiev a împărțit medalii și ordine și le-a mulțumit soldaților pentru serviciul lor.

”Vă mulțumesc pentru eroism și vitejie, pentru caracter, suflet, putere de voință și rezistență. Vă mulțumesc pentru somnul liniștit din orașele și satele ucrainene”, a spus VLADIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei.

Anterior, Zelenski a explicat că "formula lui Steinmeier" prevede clar că Donbassul va avea statut special doar dacă alegerile locale anticipate se vor desfăşura în conformitate cu legislaţia Ucrainei, într-un mod liber şi democratic. Oficialul a subliniat că, la fel ca şi majoritatea cetăţenilor, îşi doreşte instalarea păcii în estul ţării, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea definitivă a focului. Războiul din Donbass a început în 2014 și a luat peste 13 mii de vieți omenești.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu