Mii de locuitori ai orașului Făleşti vor fi aprovizionați cu apă potabilă

Embed:
25 de mii de locuitori ai orașului Fălești și din cinci sate din apropiere vor fi aprovizionați, în cel mult doi ani, cu apă potabilă din râul Prut. Lucrările de reconstrucție a apeductului Taxobeni - Fălești sunt în toi. În prezent, lipsa apei este o problemă în oraş, întrucât vechiul apeduct nu face faţă solicitărilor. Nici apa din fântâni nu este prea bună.

"La noi și apa din fântână e foarte rea, trebuie permanent de curățat și fântânile."

"O să fie fără întrerupere, nu vor fi probleme că vor închide apa. Sunt zile când ne anunță că închid apa pe o oră sau mai mult."

"Pentru raionul Fălești, apa potabilă de calitate este o problemă stringentă de mulți ani, atât cât cantitatea de floră întrece mult normele admisibile pentru sănătatea omului", a spus Iraida Bânzari, președintele raionului Fălești.

Reconstrucţia apeductului va rezolva problema. Lucrările conductei cu o lungime de 22 de kilometri, au început încă în anii '80 ai secolului trecut, dar au fost amânate din lipsă de bani. În 2012, în satele Taxobeni și Gherman din raionul Ungheni, au fost construite două stații de pompare pentru a pune în funcţiune apeductul. Tentativa însă a eşuat, pentru că ţevile de metal erau ruginite şi au cedat. Acum, sunt înlocuite cu altele de plastic.

"Au făcut o expertiză tehnică specialiștii, au spus că sunt bune, când am dat apa, ele toate au dat fisuri. Noi din traseul cela de 22 de kilometri din țevi de metal, noi deja am înlocuit 18", a spus Dumitru Rotaru, manager de proiect.

20 de milioane de lei vor fi alocate în curând pentru a termina construcția reţelei.

"La următoarea ședință a Consiliului Național va fi discutat acest subiect pentru a fi alocați banii necesari şi a duce la capăt proiectul", a spus Vitalie Povonschii, directorul ADR Nord.

Bugetul total al proiectului este de aproape 100 de milioane de lei, bani care au fost alocaţi de Guvern şi autorităţile locale.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu