Mii de hectare de culturi agricole, compromise de grindină. IATĂ raioanele cu cele mai mari pagube

Embed:

Grindina a făcut, aseară şi astăzi, ravagii în raioanele Edineţ, Cantemir şi Cahul. Aproximativ trei mii de hectare de culturi agricole au fost compromise. Mulţi fermieri vor fi nevoiţi să-şi semene din nou ogoarele

Grindina a afectat cel mai mult locuitorii din raionul Edineţ. Numai în Oneşti şi Zăbriceni au fost distruse peste o mie de hectare de culturi agricole. În Alexeevca şi Cupcini au fost compromise câte aproximativ 470 de hectare. Nu au scăpat de grindină nici satele Câietu şi Chioselia din raionul Cantemir, unde au fost afectate aproximativ 700 de hectare de porumb, vii şi livezi. În acelaşi timp, au mai fost distruse zeci de hectare de viţă de vie şi livezi din localităţile Moscovei şi Chioselia Mare, raionul Cahul. În satul Congaz, din Găgăuzia, grindina a prejudiciat 60 de hectare de floarea soarelui şi 55 de ha de orz. Furtuna a făcut ravagii, săptămâna trecută, şi în Capitală. Vântul a doborât aproximativ 90 de arbori. Câţiva din copacii căzuţi au avariat cinci maşini

Din cele 550 de hectare de culturi agricole ale lui Veaceaslav Tomuleţ din Zăbriceni, Edineţ, grindina a distrus 80 la sută. "Pierderile sunt de 1.500.000 de lei. Aşa preventiv. Nu am asigurat", a spus fermierul.

În această situaţie s-au pomenit şi alţi agricultori. "Aici sunt 22 de hectare de soia, cu două zile înainte de ploaie le-am prelucrat cu erbicide, era o soie foarte frumoasă. La moment nu cred că o să-şi revină, aşa că mă gândesc să semăn din nou", a relatat Igor Suvac, fermier din Zăbriceni, Edineţ.

Mai mulţi fermieri au declarat că nu şi-au asigurat culturile, în speranţa că punctul antigrindină care se află în apropierea terenurilor lor îi va proteja de ploaia cu gheaţă.

"Noi am lucrat la oră, am ieşit, am împuşcat câte rachete ne-au spus... Ieri 15 am împuşcat, altele ne-au adus şi sunt în depozit", a spus Veaceslav Balea, angajat al Serviciului antigrindină din Edineţ.

Furtuna a făcut ravagii nu doar pe câmpii. Vântul puternic a distrus acoperişul familiei Rusu din satul Oneşti, raionul Edineţ.  "Într-o secundă a venit un vârtej... şi nu-i nimic, am rămas cu piatra în pod... De la vecinii de prin mahala, care au venit cu o bucată de ţiglă, care cu altceva şi am cârpit până noaptea până la 10-11", a relatat Liviu Rusu.

Pagubele provocate de ploaia cu grindină încă nu au fost evaluate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu