Mii de de copaci vor fi plantaţi în mai multe localități din țară de Ziua Naţională a Înverzirii Plaiului

Circa 140 de mii de copaci şi arbuşti, puşi la dispoziţie de Agenţia "Moldsilva", vor fi plantaţi de Ziua Naţională a Înverzirii Plaiului. Suprafețele care urmează a fi împădurite fac parte din categoria terenurilor degradate sau cu risc de alunecare. Terenurile au fost stabilite de către autorităţile publice locale şi trimise spre aprobare Inspectoratului Ecologic raional.

Satul Bardar din raionul Ialoveni este una din localităţile, cu risc de alunecări de teren. Mai exact, este vorba de şapte hectare de teren din marginea satului, unde îşi au casele zeci de gospodari. Oamenii care trăiesc în acest sector spun că stau cu frica în sân. Pentru că pământul să nu o ia la vale, primarul vrea să împădurească zona.

"Au fost alunecări acolo, în partea cealaltă, dar nu se ştie timpul cum va veni. Aer mai curat oliacă."

"Sunt dealurile mari şi să ne apere şi casele. Cu timpul şi dealurile la vale pot să vină. Rădăcina copacului ne va apăra de alunecarea terenului."

"Pe această pantă urmează a fi sădiţi aproximativ 33 de mii de puieţi. Autorităţile publice locale au solicitat să fie plantaţi salcâm şi asta pentru că au o creştere mai rapidă şi sunt mult mai indicați în cazul terenurilor degradate."

"Situaţia în republică cu pădurile nu este cea mai bună ne străduim să participăm cât mai mult şi să plantăm cât mai mult. Vedeţi că este o pantă destul de abruptă şi împădurirea duce la o securitate şi mai mare ca acest teren să rămână aici pe loc", a zis Mihai Tonu, viceprimarul satului Bardar.

Situaţia este similară şi în satul Pojăreni, din acelaşi raion. Primarul a propus spre înverzire aproximativ şapte hectare din extravilanul localităţii.

"Vrem să le împădurim pentru a fi de folos satului. Practic tot timpul sunt alunecări de teren. Trebuie să le îngrijim şi să le păstrăm. Nu doar să le sădim şi pe urmă să le dăm foc", a spus Anatolie Chicerman, primarul satului Pojăreni raionul Ialoveni.

Potrivit responsabililor, doar în raionul Ialvoveni vor fi sădiţi copaci pe o suprafaţă de 150 d ehectare.

Pot fi supuse împăduririi doar terenurile care aparţin APL-urilor. La hectar merge undeva între patru şi cinci mii de puieţi de salcâm."

Tot în acest an, autorităţile vor să reîmpădurească o suprafaţă de 530 de hectare. Totodată vor fi reabilitate şi completate pădurile deja existente. La acţiune sunt aşteptaţi şi voluntari.

"Este o suprafaţă planificată în planul de activitate al Agenţiei "Moldsilva" şi vor fi plantate pe terenuri neîmpădurite. Practicăm stejarul, pe terenuri degradate venim cu specii adăugătoare, specifice", a menționat Ion Haralampov, director Agenţia "Moldsilva".

"Deja este o tradiţie ca în fiecare an cetăţenii să iasă. Munca care a fost realizată anterior să vină să o vadă şi să contribuie la înverzirea de mai departe a plaiului", a declarat Valentin Ţapiș, Secretar de Stat, Ministerul Mediului. 

Ziua Naţională a Înverzirii Plaiului va începe în data de 27 octombrie şi se va desfăşura pe tot parcursul lunii noiembrie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu