Mii de creştini sărbătoresc Naşterea Mântuitorului pe stil vechi

Embed:

Mii de creştini din Moldova marchează, astăzi, Naşterea Mântuitorului pe stil vechi. Sărbătoarea Crăciunului aminteşte de evenimentul care s-a produs acum mai bine de două mii de ani. Conform sfintelor scripturi, Iisus Hristos a venit pe lume în cetatea Bethleemului.

Mântuitorul s-a născut noaptea, în iesle, și a adus cu El lumină şi a risipit întunericul. Tradiţia spune despre trei magi care au venit şi i s-au închinat Pruncului Sfânt chiar în ziua Naşterii Lui. Micul Iisus a primit în dar aur, smirnă şi tămâie.

Conform cărţilor sfinte, Fecioara Maria, înainte de a naşte pe fiul lui Dumnezeu, umbla din casă în casă, însoţită de Iosif, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost.

Ajungând la casa unui anume Crăciun, este dusă de soţia acestuia în grajd, unde dă naştere lui Iisus.

În multe biserici sunt oficiate astăzi slujbe religioase, iar din moşi-strămoşi, pe la casele gospodarilor, umblă colindătorii, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului.

În unele localităţi, este o veche tradiţie ca preotul să meargă cu icoana, binecuvântând casele şi creştinii.

Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinţii şi îngerii la masă.

Se zice că un copil născut în această zi va fi norocos toată viaţa.

În Europa, majoritatea ţărilor sărbătoresc naşterea lui Iisus Hristos pe 25 decembrie, pe când în estul continentului, Crăciunul e pe 7 ianuarie. Cum s-a ajuns aici, pentru că e evident că naşterea nu poate avea loc în 2 zile diferite? Motivul distanței de 2 săptămâni este... calendarul diferit.

Pe vremuri, exista calendarul iulian, creat de împăratul roman Iulius Caesar în anul 45 înainte de Hristos. Era calendarul folosit şi în secolul 4, când biserica creştină de la începuturi a stabilit data de 25 decembrie ca Ziua de Naştere a lui Iisus.

Diferenţa a apărut după anul 1582, când a fost propus calendarul gregorian, al Papei Grigore al 13 lea.

Suveranul Pontif, care era pasionat de astronomie, a observat că anul solar e diferit de anul măsurat conform calendarului iulian şi că era nevoie de o corecție de 10 zile pentru cele 16 secole care se scurseseră de la măsurarea timpului după calendarul iulian.

Diferenţa dintre cele 2 calendare a ajuns acum la 13 zile şi se majorează cu o zi la fiecare 128 de ani.

Astfel, în anul 2100, Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 8 ianuarie.

Şi chiar dacă în calendarul gregorian data diferă, tradiţiile sunt asemănătoare, iar spiritul Crăciunului este acelaşi pentru toţi creştinii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu