Mii de credincioşi s-au rugat pentru Ucraina şi pentru autocefalia bisericii în Piaţa Sofia de la Kiev

Aproximativ 15 mii de credincioşi s-au rugat pentru Ucraina şi pentru autocefalia bisericii în Piaţa Sofia de la Kiev. Manifestaţia a fost iniţiată de preşedintele Petro Poroşenko, prezent şi el la eveniment. Ţara vecină marchează astăzi şi Ziua Apărătorului.

"La fiecare slujbă patriarhul Kiril se roagă pentru soldaţii ruşi, care omoară militarii şi civilii noştri, în timp ce în Ucraina există biserici care se roagă pentru Mitropolitul Rusiei", a menţionat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

La rândul său, mitropolitul Filaret a subliniat că toţi credincioşii din Ucraina trebuie să fie uniţi de o singură biserică ortodoxă: "Transmit duşmanilor noştri că noi, aici, vom câştiga şi vom crea o Biserică Ortodoxă Ucraineană condusă de Patriarhul Ucrainei."

Tot în cadrul evenimentului, Petro Poroşenko a mai declarat că Ucraina nu a fost, nu este și nu va fi teritoriul canonic al bisericii rusești. Acum două zile, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a anunţat printr-un comunicat că în 1686, Mitropolia de la Kiev a fost trecută ilegal în subordinea canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse.

În cadrul rugăciunii din faţa Catedralei Sfintei Sofia a fost ţinut şi un moment de reculegere pentru militarii şi civilii morţi în războiul din Donbass, iar de dimineaţă, mai mulţi oficiali şi militari au participat la inaugurarea Sălii dedicate Apărătorilor Ucrainei din incinta Ministerului Apărării din ţara vecină.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu