Mii de copii din ţară suferă de malnutriţie. Ce trebuie să facă părinţii pentru a-şi salva micuţii

Embed:

Peste 1.400 de copii din ţara noastră, cu vârsta de până la cinci ani, suferă de malnutriţie. Sunt datele Ministerului Sănătăţii, care arată că anul trecut, numărul micuţilor diagnosticaţi cu această afecţiune a crescut cu 12 la sută faţă de 2015. Medicii spun că tulburările se nasc dintr-o alimentaţie neadecvată. 

La începutul săptămânii, în spitalul din Floreşti a fost internată o fetiţă de doar 12 zile. Micuţa s-a născut de două kilograme şi 800 de grame şi nu a mai adăugat în masă. Mama a pierdut laptele la naştere, după ce a făcut febră. Acum femeia e nevoită să-şi hrănească micuţa cu lapte praf.

Medicii spun că unii micuţi ajung în această stare din cauza intoleranței la lapte. În alte cazuri este vorba despre maladii ereditare. Doctorii mai susțin că părinţii trebuie neapărat să se adreseze specialiştilor.

"Malnutriția poate să ducă la deshidratarea copilului şi în urma deshidratării are loc un disbalans în organism a microelementelor şi poate duce la cahexie şi în ultimul caz poate copilul să decedeze", a declarat medicul pediatru, Lealea Tafon. 

Anul trecut, în raionul Floreşti au fost înregistrate 34 de cazuri de malnutriție printre copiii de până la cinci ani. Numărul este în creştere cu aproape opt la sută.

Pentru a preveni această afecțiune, autoritățile au alocat 100.000 de lei.

Pentru a combate malnutriţia la copiii de până la un an, autorităţile locale asigură familiile sărace, dar şi mamele care suferă de diverse boli infecţioase cu alimentele necesare pentru micuţi. Produsele sunt eliberate lunar, prin intermediul medicilor de familie.

Părinţii spun că fac tot posibilul ca odraslele lor să se alimenteze gustos şi sănătos.

Anul trecut, cele mai multe cazuri de malnutriție printre copii au fost înregistrate în centrul ţării, unde la evidenţa medicilor se aflau peste 750 de micuţi.

Cei mai puţini, 34 la număr, au fost în Găgăuzia.

Malnutriția este cauza a aproape jumătate dintre decesele înregistrate în rândul copiilor sub cinci ani din întreaga lume.

Una dintre țările care se confruntă cu această problemă este Somalia. Potrivit presei, din această cauză, doar în ultimele două zile acolo au murit peste 100 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu