Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev au fost găsiţi vinovaţi de furt şi spălare de bani

Embed:

Miliţia moscovită a arestat astăzi în jur de 20 de protestatari, care manifestau în faţa tribunalului unde s-a judecat procesul magnatului rus Mihail Hodorkovski. Incidentele au avut loc după ce fostul şef al companiei petroliere Yukos a fost găsit vinovat în cel de-al doilea proces al său, pentru furtul a milioane de tone de petrol. Alături de Hodorkovski, a fost găsit vinovat şi principalul său asociat, Platon Lebedev.

Decizia de condamnare ar putea însemna prelungirea detenţiei cu încă şase ani. Hodorkovski şi partenerul său de afaceri, Platon Lebedev, au fost arestaţi în 2003, fiind acuzaţi de fraudă şi evaziune fiscală. Ambii au fost condamnaţi la opt ani de închisoare în 2005.

Înaintea arestării sale, Hodorkovski a condus compania petrolieră Yukos Oil, una dintre cele mai mari şi de succes companii din Rusia pe atunci. Lebedev a fost partenerul său şi cel de-al doilea acţionar majoritar în companie. În 2006, biroul procuraturii ruse a prezentat noi acuzaţii împotriva celor doi pentru spălare de bani şi furtul a aproape 385 de milioane de tone de petrol, cu o valoare estimativă de 27 de miliarde de dolari.

Dosarul lui Hodorkovski este considerat de opoziţia din Rusia, dar şi de politicieni din mai multe ţări, drept unul politic. Presa rusă scrie că magnatul a fost condamnat pentru că s-ar fi opus viziunilor politicii lui Putin. De asemenea, s-a zvonit ca ar fi susţinut şi finanţat politicienii opoziţiei ruse, ceea ce a iritat Kremlinul.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu