Mihail Gorbaciov împlineşte astăzi 80 de ani

Primul şi singurul preşedinte al Uniunii Sovietice împlineşte astăzi 80 de ani. Potrivit agenţiei de presă ITAR TASS, Mihail Gorbaciov îşi va sărbători ziua de naştere în patrie. Iar pe 30 martie, la Londra, va avea loc prima ceremonie de decernare a premiului instituit de Gorbaciov - "Omul care a schimbat lumea".

Mihail Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931, într-o familie de ţărani. În 1955 a absolvit Universitatea Lomonosov din Moscova, iar peste câţiva ani a devenit prim-secretar al comitetului regional al comsomolului. Din 1988 până în 1989, Mihail Gorbaciov a fost preşedintele prezidiumului Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, iar de pe 15 martie 1990 devine preşedinte al URSS.

Gorbaciov a primit numeroase titluri onorifice şi distincţii, printre care şi Premiul Nobel pentru Pace, în 1990. Activitatea sa este marcată de încercarea de reformare a Uniunii Sovietice, numită "perestroika", ceea ce a dus la destrămarea URSS şi a blocului socialist, precum şi la încheierea războiului rece.

Activitatea lui Gorbaciov este apreciată în mod diferit. Conservatorii îl critică pentru consecinţele restructurării, iar mulţi regretă şi acum destrămarea URSS.

În perioada studenţiei, s-a căsătorit cu Raisa Titarenko, care a jucat un rol important în viaţa sa. Gorbaciov are o fiică, două nepoate şi o strănepoată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu