Mihail Gofman face DEZVĂLUIRI: Moldova NU are datorii pentru energia electrică, iar banii au fost spălați prin firme fantome

Embed:

Noi dovezi potrivit cărora datoria de 50 de milioane de dolari pe care Republica Moldova ar trebui să o achite companiei ucrainene "Energoalians", care ar avea legături cu Veaceslav Platon, este inexistentă. Dezvăluirile au fost făcute de fostul șef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA Mihail Gofman.

Potrivit lui, țara noastră nu are nicio datorie pentru energia electrică, iar banii, de fapt, au fost spălați prin mai multe firme fantome.     

Gofman a scris pe Facebook că în perioada 1999 - 2000 au fost acumulați bani ca să fie plătită energia electrică procurată din Ucraina.  Este vorba de peste două milioane de dolari. Această sumă, spune fostul angajat al CNA, a fost spălată prin mai multe firme-fantomă. 

Între timp, potrivit lui Gofman, compania ucraineană, o firmă moldovenească și un distribuitor de energie electrică din țara noastră au semnat un contract secret. Documentul prevedea că firma moldovenească, dacă nu-și onorează obligațiunile de a plăti suma de două milioane de dolari, atunci restanţa revine distribuitorului de curent electric.  Fostul angajat al CNA a mai menționat că, între timp, datoria inexistentă a fost majorată artificial până la 50 de milioane de dolari.

Totodată, Ministerul Justiției a anunțat că în 24 septembrie Curtea de Apel din Paris a luat o decizie favorabilă ţării noastre. Mai exact, a decis să întoarcă dosarul instanței de judecată din SUA ca să revadă hotărârea din luna august prin care s-a decis ca Republica Moldova să achite 50 de milioane de dolari companiei ucrainene "Energoalians".

Interesele țării noastre în instanță au fost reprezentate de o companie americană, ale căror servicii au costat aproximativ 60 de mii de dolari. Banii au fost alocați de Guvern la propunerea ministrului Justiției, Olesea Stamate. 

În context, fostul angajat al CNA Mihail Gofman a lăsat să se înţeleagă că actuala guvernare ar fi interesată să piardă procesul, deoarece încearcă, prin diverse metode, să-l scoată de după gratii pe  raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon.

Potrivit unei investigaţii Rise Moldova, care face referire la o notă informativă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, "Energoalliance" a jucat un rol important în schema Laundromatului rusesc, unul dintre arhitecţii acestuia fiind şi controversatul bancher Veaceslav Platon.

Potrivit lui Gofman, Platon ar putea fi extrădat în Ucraina, după ce Guvernul va fi obligat să plătească 50 de milioane de dolari companiei ucrainene. Recent, în presă au apărut informaţii potrivit cărora raiderul numărul unu în CSI ar fi gata să plătească până la 10 milioane de dolari deputaților din actuala guvernare pentru a-l elibera din închisoare. Reprezentanţii actualei puteri au refuzat să comenteze afirmaţiile lui Mihail Gofman.   

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu