Mihail Bagas, activist civic al diasporei ucrainene: Pentru mine unica patrie este Moldova

Embed:
În Republica Moldova oamenii manipulează tot mai des cu cuvântul diaspora. Însă, populaţia trebuie să înţeleagă sensul deplin al acestui cuvânt. De această părere este Mihail Bagas, activist civic al diasporei ucrainene în Moldova, invitat la emisiunea EuroDicţionar cu Cristian Tabără. 
 
În cadrul emisiunii, Mihail Bagas a vorbit despre ce înseamnă să fii ucrainean în Republica Moldova, care sunt problemele cu care se confruntă şi cine îi apără drepturile în ţara noastră. 
 
"Diaspora şi reprezetantul diasporei este o persoană care s-a născut în altă ţară, dar are o altă naţionalitate, deci eu ca ucrainiean născut în Moldova sunt reprezentantul diasporei, părinţii mei cei care au venit în Moldova din Ucraina sunt migranţi, pentru dânşii patria lor rămâne Ucraina, pentru că ei s-au născut acolo. Pentru mine există o patrie - Moldova, şi nicidecum Ucraina. Da, eu sunt ucrainean, da, eu vorbesc în ucraineană, am şi în acte scris că sunt ucrainean, dar sunt cetăţean al Moldovei şi pentru mine unica patrie este Moldova", a precizat Mihail Bagas.
 
Potrivit lui Bagas, trăim într-o ţară care are o limbă proprie, limba de stat-limba română. 
 
"E scris în lege că noi avem dreptul de a studia limba noastră natală care este ucrineana, în acelaşi timp avem dreptul să învăţăm şi limba română. Noi trăim într-o ţară care are limba proprie, este limba de stat, e scris în Constituţie, este o limbă-limba română. Şi nu înţeleg aşa o lege în care un moldovean care s-a născut la sat şi vorbeşte numai în română şi vine în oraş, el nu poate să găsească un job pentru că el nu vorbeşte limba rusă, e o discriminare", a conchis Mihail Bagas.
 
Deschide EuroDicţionarul, în fiecare duminica, la 17:10 şi în reluare sâmbătă, la ora 10:15.

Ne găsiţi şi pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/eurodictionar

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu