Mihai Ghimpu: Procurorul General european, la fel, va fi și el omul lui Dodon

Embed:

Funcţia de procuror general devine mărul discordiei în Alianţa PSRM-ACUM. Maia Sandu ar putea să-şi ia adio de la dorinţa sa ca Procuratura Generală să fie condusă de o persoană din afara ţării. Socialiştii pun piciorul în prag şi spun că vor în fruntea acestei instituţii un cetăţean moldovean. 

Asta deşi, săptămâna trecută, deputaţii PSRM, PAS şi PPDA au aprobat în primă lectură modificări la Legea cu privire la Procuratură şi au exclus obligativitatea ca procurorul general să deţină cetăţenia Republicii Moldova.

Socialiştii s-au răzgândit şi nu mai vor un cetăţean străin la conducerea Procuraturii Generale. Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a dat de înţeles că Maia Sandu ar putea face un pas înapoi.

"Noi trebuie să ştim să apărăm interesele Republicii Moldova şi noi în stat avem mulţi oameni destoinici, cinstiţi care ştiu să muncească pentru Republica Moldova. Asta trebuie să fie poziţia noastră comună şi eu cred că aici o să avem o bună înţelegere cu toţi", a spus ZINAIDA GRECEANÎI, liderul PSRM.

Şi liderul informal al PSRM, Igor Dodon, insistă că procurorul general trebuie să fie un moldovean.

"Dodon: Legislația Republicii Moldova prevede foarte clar că procurorul general trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova.

Europa liberă: Dar ați modificat-o, nu?

Dodon: Nu, nu s-a modificat, au fost discuții în prima lectură. Noi vom insista pe această abordare. Eu nu sunt împotriva specialiștilor și experienței internaționale. Las’să vină ca consilieri, consultanți să ne acorde suport, dar când vorbim de instituții importante în stat, Procuratura Generală care trebuie să facă investigații, eu consider că noi avem suficienți specialiști în interiorul țării. "

Maia Sandu nu e de acord cu Zinaida Greceanîi şi cu Igor Dodon.

"Tocmai de aceea am propus modificarea legii. Pentru că vrem să avem cei mai buni specialişti, oameni independenţi de sistemul nostru. Nu zic, sunt şi procurori independenţi în RM probabil, însă ei nu au fost promovaţi, au fost ţinuţi departe de cazurile importante. Dar e nevoie de experienţă din afară pentru că noi trebuie să ne mişcăm repede", a spus MAIA SANDU, lider PAS.

Pe lângă faptul că au exclus condiţia ca procurorul general să deţină cetăţenia Republicii Moldova, deputaţii din alianţa PSRM-ACUM au votat ca în cazul în care funcţia de procuror general este vacantă, cel care va asigura interimatul să fie desemnat prin decret prezidenţial. Igor Dodon nici nu ascunde că îşi doreşte demiterea actualului şef al Procuraturii Generale.

Fostul preşedinte interimar al ţării, Mihai Ghimpu, crede că procurorul general “european”, pentru care Alianţa PSRM-ACUM a modificat recent legislaţia, va fi tot omul lui Dodon, în condiţiile în care este numit de preşedinte. Nu doar procurorul general va ajunge în mâna prorusului Igor Dodon. Potrivit lui Ghimpu, Ministerul Apărării și Serviciul de Informaţii şi Securitate au revenit deja Partidului Socialiştilor, ceea ce înseamnă, că de acum înainte, activitatea acestor instituții va fi dirijată de serviciile secrete rusești.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu