Mihai Ghimpu: Ne deranjează vizitele Patriarhului Kiril şi a vicepremierului rus Rogozin la Chişinău

Membri ai Partidului Liberal (PL) se arată deranjaţi de vizitele pe care urmează să le întreprindă în curând, la Chişinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi Patriarhul Kiril. Liberalii cer detalii despre aceste vizite şi motivul pentru care sunt efectuate. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, consideră că aceste vizite în prejama aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea eparhiei Chişinău vin să confirme ocupaţia ruşilor în Moldova.

"Nu suntem împotrivă să avem relaţii cu toate statele, inclusiv cu Rusia, dar ne deranjează că aceste vizite sunt făcute în zile importante pentru noi. Dacă ar fi venit Rogozin înainte sau după această aniversare, atunci nu era nicio problemă. Vizita este legată de 200 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei, adică acceptăm ocupaţia, pentru că Mitropolia a apărut datorită ocupaţiei", a declarat Mihai Ghimpu.

La rândul său, liberalul Valeriu Munteanu a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi Patriarhul Kiril vor veni în Republica Moldova la invitaţia Guvernului sau a Preşedinţiei, chiar dacă acest lucru nu a fost anunţat.

"Patriarhul Kiril nu poate veni în vizită doar la invitația fețelor bisericești. Conform uzanţelor, Patriarhul nu poate vizita o ţară dacă nu are invitaţie de la autorităţi. Trebuie neapărat să fie o invitație oficială din partea premierului sau a șefului statului. Facem o interpelare pentru a fi făcută publică invitaţia lui Rogozin şi Patriarhului, precum şi partea motivantă", a declarat liberalul.

Publika.md precizează că vicepremierul rus Dmitri Rogozin va veni la Chişinău pe 2 septembrie, unde se va întâlni cu vicepremierul şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Pe 3 septembrie, oficialul rus se va deplasa la Tiraspol, pentru "a pune o piatră de temelie la construcţia unui spital".

Patriarhul rus Kiril va veni în Moldova pe data de 7 septembrie, pentru a participa la aniversarea a 200 de ani de la înfiinţarea eparhiei Chişinău. 


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu