Mihai Ghimpu: În Constituţie va fi limba română atunci când PL va avea majoritate în Parlament

Embed:

Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, potrivit căruia limba de stat este limba moldovenească, poate fi modificat, însă doar dacă Partidul Liberal va obţine, la următoarele alegeri, două treimi din voturi. Cel puţin aşa susţine preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

Liberalul a declarat, cu ocazia Zilei Naţionale a Limbii Române, că deşi în Constituţie scrie limba moldovenească, primul document care vorbeşte despre statul Republica Moldova este Declaraţia de Independenţă, care spune că suntem români şi vorbim limba română.

Ghimpu consideră că nu Constituţia este problema. Aceasta poate fi modificată, adoptată alta nouă, completată. “Însă, Declaraţia de Independenţă rămâne ca fundament al acestui stat şi nimeni nu are dreptul să se bage la acest fundament. În caz contrar, se dărâmă statul. Eu mă conduc de Declaraţie şi nu de cei cu mentalitate sovietică, care au încercat în 1994 şi mai continuă să întoarcă istoria înapoi, în favoarea celor care ne-au ocupat şi ne-au luat limba, identitatea, averea”, a punctat acesta.

Liderul PL nu crede că Legea Supremă ar putea fi modificată în condiţiile actuale. Asta deoarece nu prea are încredere în colegii din alianţă la acest capitol. “În AIE vedeţi că noi cam greu ne mişcăm, nici nu condamnăm crimele comunismului”, a remarcat el.

Potrivit lui Ghimpu, cea mai bună soluţie ar fi încrederea dată PL de către alegători, astfel ca Partidul Liberal să obţină două treimi din mandate în Parlament, pentru a putea opera schimbări în Constituţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu