Mihai Ghimpu, despre cumetria din Guvern, liberalii fideli PL şi riscul de a ajunge în opoziţie LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.59) Mihai Ghimpu: Paşaportul sovietic înseamnă anticipate, pragul de 6% la fel, lichidarea sistemului electoral mixt, la fel anticipate, tot ce nu îi convine lui Voronin şi s-a votat în vinerea neagră.  Filat nu poate sta în umbră, după anticipate hotărârea Curţii Constituţionale nu mai funcţionează, cred că mai mult are înţelegeri cu Voronin, ca după alegeri să facă o alianţă, o majoritate parlamentară pentru alegerea preşedintelui.

(UPDATE 22.57) Mihai Ghimpu: La politică pot renunţa numai atunci când lucrurile merg. Când va flutura drapelul bunăstării şi libertăţii, numai atunci pot pleca. Atâta timp cât e e furat şi folosit acest drapel în alte scopuri, eu rămân în politică, indiferent în ce funcţie. Cât timp nedreptatea există, şi copii flămânzi, eu rămân să lupt. Am fost la guvernare, da, şi am făcut tot ce a fost posibil. Dreptate şi bunăstare trebuie azi, unire vom mai vedea noi. Pâinea pe masă pentru copii şi linişte pentru bătrâni. Trebuie să scăpăm ţara de hoţi şi să aducem bunăstarea europeană, iată de ce trebuie să mergem pe cursul european al R. Moldova.

(UPDATE 22.55) Mihai Ghimpu: Degrabă o să scot o bombă de milioane, nu o scot acum, deoarece mai am de lucru, legată de jefuirea bugetului de stat, banii oamenilor. Că nu  semnat altul, fără a avea dispoziţia lui, şi reforma de 400 de milioane de euro, e vorba de alt personaj. Acum mă ocup să am nu doar declaraţii, dar şi probe.

(UPDATE 22.53) Mihai Ghimpu: Filat nu vrea un nou Guvern, dar împuternicirile îi trebuiesc, deoarece nu poate sta numai să mănânce frigărui şi să bea bere, totuşi, jumătate de an nu e 45 de zile. El vrea să revină înapoi în scaunul lui Napoleon, că a înţeles că a murit el. Am avut un premier despot, care a dictat, a făcut ce a vrut el cu Fiscul, cu Vama, cu CNA, cu tot.

(UPDATE 22.50) Mihai Ghimpu: Trecerea CNA  de la Guvern la Parlament a venit în urma propunerii lui Filat. Când a văzut că CNA acţionează legal... De ce nu figurez eu în discuţiile cu Vicol? Pentru că nu am sunat. Eu nu mă implic în activitatea miniştrilor. Singurul dosar cu conflict de interese e al a viceministrului Transporturilor, Gherasim, în rest nu există, dar nu au de unde. Poate cei doi au trecut de partea cealaltă, dar nu am de unde şti, dar dacă ei au folosit PL pentru a încălca legea, pentru a acumula avere, am auzit că Marinuţa deja are apartament nou în Chişinău, pe toate o să le clarificăm.

(UPDATE 22.47) Mihai Ghimpu: Mă duc mâine la CNA, nu am furat, corupţie nu am făcut, trafic de influenţă tot. Cred că mă cheamă tot cu dosarul Vicol. Sunt mai multe capete de acuzare. A rămas în afară Streleţ. La şedinţa Consiliului AIE am făcut scandal şi Streleţ i-a spus lui Vicol: lăsaţi-o în pace pe doamna, că Ghimpu face gălăgie şi nu va vota bugetul, acesta e trafic de influenţă. Poate au terorizat oameni de afaceri din PL, nu ştiu. Mâine voi spune de ce am fost invitat.

(UPDATE 22.45) Mihai Ghimpu: Au fost pregătite din fugă nişte proiecte, pregătite de Voronin şi Filat, fără a trece prin mâna experţilor şi s-a dovedit că sunt legi nepregătite, au luat dreptul studenţilor de a vota etc. Toate demonstrează că nu e lucru legislativ, ci politică mârşavă, de răzbunare, de interes, sunt proiecte de legi de mâna a doua. Nici ei nu sunt convinşi că fac corect, s-a urcat acolo doamna şi ei fac, dar singuri ştiu că încalcă Constituţia, în folosul lui Batika Mihno, demonstrează că Filat promovează politica Rusiei. A venit Merkel, Barroso, Biden, aproape toţi comisarii, cine nu ne ajută? Dacă ei ne alocă bani şi ne ajută, înseamnă că sunt cointeresaţi. Filat înainte de denunţarea acordului pe 13.13.2013 s-a întâlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse, un membru al PLDM a fost pe 10 sau 11 la Moscova, asta demosntrează că data de 13 e legată de 13 iunie şi deportări. Moscova stă în spate. Putin a spus că anul e unul decisiv: sau menţinem RM în regiunea noastră de interese sau o pierdem. Nu numai eu l-am văzut, nu eu l-am văzut, dar alţii, multă lume.

(UPDATE 22.37) Mihai Ghimpu: Primul sfat când am format AIE 1: Voi sunteţi mai tineri decât mine, nu fiţi hapsâni, nu folosiţi banul public, deoarece veţi câştiga temporar, dar veţi pierde pentru totdeauna, le-am dat exemplu. Dar, nu, el a crezut că peste noapte poate face totul. Am spus: nu lichidaţi funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, deoarece deschideţi poarta să voteze PD cu PCRM, că nu vă vor da voie să faceţi ce vreţi voi.

(UPDATE 22.35) Mihai Ghimpu: Care coaliţie pro-europeană? El e pentru? De ce a distrus AIE 2 în anul Summitului de la Vilnius? Era prevăzut să fie semnat la toamnă, la Vilnius, şi au luat decizia de a anula în a treia zi a scandalului de la Chişinău, de a înlocui cu Ucraina.

(UPDATE 22.33) Mihai Ghimpu: Cine mai poate scoate premierul din şedinţa Gubernului? Obama nu a sunat, cu Putin ei spun că nu au treabă, Putin al nostru, e primul caz, l-a sunat ăsta care stă vânăt acasă şi nemulţumit că nu mai e premierul Europei. Când e o problemă personală se anunţă dinaintea şedinţei. Înseamnă că a primit un sunet, aşa cu, a primit şi Vicol.

(UPDATE 22.30) Mihai Ghimpu: Dictatură intraguvernamentală nu o să admitem, deoarece fiind  în opoziţie avem pârghii mai bune, lacătul acţionează foarte bine, nu e la cheie şi nu le va fi uşor celor de la guvernare. Nu suntem invidioşi, dar avem semnarea celor trei acorduri înainte. Ne dorim ca cei care au anunţat să ducă mai departe vectorul european, dacă vor folosi ca pârghie, vom lupta cu ei, vom folosi toate pârghiile legale. Cum să vii cu un proiect al noului acord, cine te crezi? Un proiect al noului acord începe să fie creat atunci când e formată majoritatea. Fiecare deleghează câte doi, trei oameni pentru a scrie proiectul unui acord. PD are programul lui, pe care l-au votat oamenii. Cum să vii, după ce ai ţinut tot în mână, Vama, Fiscul, Achiziţii Publice, şii acum să iai tot, plus funcţia de control, şi Curtea de Conturi e a PLDM. Cine va accepta asemenea program? Ei fac totul ca să fie anticipate şi atunci vor spune că noi am făcut asta şi asta şi să încerce să dea vina pe PD. Clar că PD nu poate accepta toate aberaţiile. Cine va accepta ca totul să fie în mâinile lui Filat. Ai văzut cum l-a scos pe Leancă de la şedinţa Guvernului? Ce obrăznicie. Nimeni nu va accepta guvernarea autoritară a lui Filat. Lui Şalaru un os, şi lui Marinuţă, la restul câte un os la fel.

(UPDATE 22.23) Mihai Ghimpu: Trădarea a întărit partidul. Nu îi va reuşi nici Moscovei să distrugă PL, nici dacă se uneşte cu Burkina Faso, iartă de ce sondajele arată că noi suntem pe primul loc.

(UPDATE 22.19) Mihai Ghimpu: Vreo doi ani la rând a spus Dodon că PL va fi exclus de la guvernare, el nu putea face asta cu trei voturi, vorbea cu gura Moscovei, iar politica acesteia se face prin Filat. Va începe terorizarea în teritoriu a celor care deţin funcţii deconcentrate. Vom avea grijă să sesizăm tot, inclusiv instanţa, o să apărăm primarii, ei nu lucrează pentru partid, ci pentru localitate.

(UPDATE 22.15) Mihai Ghimpu: Nu are de gând Filat să formeze un Guvern. Pentru ce să elibereze azi miniştri, care era sensul? Filat nu are de gând să stea în umbră un an şi ceva şi să meargă din urma lui Leancă, dar vrea anticipate. Revenirea la paşapoarte sovietice pentru ce s-a făcut? Sunt peste 200.00, votanţi ai comuniştilor. Cu Voronin sau înţeles sau cu Tkaciuk, să fie anticipate în toamnă, e o mare tragedie, o crimă, în anul acordurilor, când punem baza, fundamentul serios de integrare europeană, să loveşti, să distrugi AIE şi asta se datorează lui Filat. Acest om niciodată nu a mers pe pământ, a mers doar prin aer, i se pare că e Don Kihot sau Vlad cel Filat al lui Dumnezeu. El e răul, toţi spun PD-ul, asta că PD-ul e pro-rus e politica lui, eu încercam să demonstrez contrariul. Lupu, Plahotniuc aduc alianţa, iar Filat vine şi distruge alianţa, iată cine e pentru integrarea europeană şi cine e contra.

(UPDATE 22.09) Mihai Ghimpu: Care fracţiune, ei sunt tracţiunea, frâna, talaghirul PL. Două voturi au luat la filiala Dubăsari, au fost la Călăraşi şi le-au dat papucii, au spus că noi suntem cu Ghimpu, la Donduşeni, filialal i-a spus: pleacă dacă vii să susţii distrugerea PL. Nu pot fi eliberaţi Parlicov, Drăguţanu, chiar dacă au fost numiţi de PL, ei nu fac politică. Au mai rămas la desert Ţâcu şi Dumitraş la Agenţia Turismului. Drăguţanu are mandat şi nu poate fi eliberat decât dacă a comis infracţiune. Când s-au întâlnit cei şapte foştii noştri cu PLDM, au cerut deodată, au pus condiţii să fie eliberaţi toţi care nu sunt cu ei, ruşine să vă fie, viaţa voastră politică s-a terminat, mai aveţi câteva luni şi sunt anticipate. Drăguţanu şi Parlicov nu pot fi concediaţi, deoarece vor fi restabiliţi imediat de instanţă.

(UPDATE 22.05) Mihai Ghimpu: Palihovici a uzurpat puterea, conduce şedinţele ilegal. Preşedintele PLDM Filat a înaintat candiudatura la funcţia de premier şi Timofti o prezintă. Întotdeauna începe cu formarea majorităţii parlamentare şi a puterii legislative. Azi puterea e în mâna lui Fiolat, şi la papuci, şi la unghii, şi la minte, mă scuzaţi, domnule preşedinte, dar v-aţi culcat totalmente sub PLDM şi Filat, ruşine să vă fie, mai bine vă daţi demisia, faceţi de ruşine democraţia.

(UPDATE 22.00) Mihai Ghimpu: Iar au dat în bară, avem acordul, cât timp nu e format alt guvern, alt acord, noi încă suntem la guvernare şi nu poate demite miniştrii PL. Şi aici a dat dovadă de ură, răzbunare, tot ce e rău acumulat în acest om. Vine o păpuşă vopsită cu buzele roşii şi genele verzi şi o votezi şi îi încredinţezi soarta acestui stat. Oamneii au votat pentru că nu l-au ştiut. Nu a fost şi nu va rămâne Filat mintea republicii. Astfel de minţi vin şi pleacă. Faptul că AIE a activat timp de trei ani e graţie mie şi PL. Prima tentativă de a distruge PL a fost prin Hadârcă, deaorece prin el s-a vrut înaintarea unui proiect care prevedea eliminarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Eu nu am permis să distrugă AIE şi lui Filat nu i-a rămas decât să distrugă el.

(UPDATE 21.55) Mihai Ghimpu: Guvernul în demisie exercită tot atribuţii reduse. Când am cerut ca Marinuţă să îşi dea demisia a spus că deja e în demisie. E continuarea de a se zbate pe mal ca un peşte uscat de către Filat. Faţa pe care o are, să se mai uite în oglindă, se datorează doar lui şi acum vrea să arunce vina pe PL. I-am spus să lase în pace PD, deoarece dacă îl dă jos pe unul şi altul, îi vine rândul şi lui şi acum a găsit vinovat PL. Activitatea reformatorilor are încă câteva luni, deoarece scopul lui Filat este eliberarea miniştrilor PL. Care e sensul dacă tu vii peste 13 zile cu lista Guvernului? Asta e dovada că se merge spre anticipate.

(UPDATE 21.50) Mihai Ghimpu: Faptul că azi premierul l-a eliberat pe Cebanu, apoi Moldovanu şi Şalaru se datorează în primul rând trădătorilor care se numesc reformatori. Ei trebuie să reformeze PLDM, care dictează, dacă ei nu trădau, azi PLDM nu făcea ce face. Iată ce reforme ne aduc, cum văd ei reformarea partidului, cei care habar nu au. Ar fi foarte corect dacă s-ar numi de azi reformatorii PLDM. PL are la bază libertatea individului, ce să mai reformezi, economia de piaţă, libertatea familiei.

(UPDATE 21.45) Mihai Ghimpu: Nu o bună parte a PL, sunt doar 7 şaptestiorci şi vreo doi, trei în jur, toate filialele funcţionează, doar unica, de la Nisporeni, a votat convocarea Congres, chiar dac unii preşedinţi au trecut, filialele nu îi susţin, peste vreo două săptămâni vom alege alţii şi partidul devine mai monolit, am scăpat ca de neghină. Până în 2009 Hadârcă a stat ca un boier acasă, Gh. Şalaru era la Cimişlia, un ministru adus de la Cimişlia.

(21.29) Parlamentul este unica autoritate legislativă a statului. Aşa scrie în articolul unu al Regulamentului acestei instituţii. Acum, Parlamentul e ca o fabrică de rebuturi, unde legile sunt votate pe bandă rulantă şi, înainte de a produce efecte, sunt retrase în funcţie de muşchii şi pofta unora sau altora.

Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi este responsabil în faţa Parlamentului. Aşa scrie în articolul unu al Legii 64. Acum, Guvernul e ca o cumetrie care profită de faptul că nu are cui da socoteală, ratează cu succes obiectivele de politică externă, iar pe ce cele interne le ajustează în funcţie de interese care de partid, care într-o perspectivă mai degrabă electorală şi de PR.

Despre Moldova la intersecţia intereselor politicii va vorbi invitatul din această seară al emisiunii Fabrika, Mihai Ghimpu, liderul liberal împins spre opoziţie, cu tot cu partea de partid care i-a rămas fidelă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu