Mihai Ghimpu despre alegerea preşedintelui, plecarea lui Dodon din PCRM şi încăpăţânarea lui Voronin

Soarta Alianţei pentru Integrare Europeană depinde de alegerea şefului statului. Iar odată cu plecarea lui Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc din rândurile PCRM, apare ocazia ca preşedintele ţării să fie ales. Opiniile au fost exprimate de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, într-un inetrviu pentru Europa Liberă.

Mihai Ghimpu a reiterat că Marian Lupu rămâne în continuare candidatul Coaliţiei de guvernare la preşedinţie. "Dacă nu e ales şeful statului sunt alegeri anticipate, mandatul expiră şi Alianța nu mai există. Păcat că suntem ca cea mai gălăgioasă familie din sat. Noi nu putem să alegem preşedintele, să credem că am depăşit o situație de criză şi să nimerim în altă criză - lipsa majorității parlamentare, lucrul cel mai important. Aşa că rămâne în vigoare candidatul pe care îl avem”, a spus Ghimpu.

În acelaşi interviu, preşedintele PL a comentat şi plecarea celor trei deputaţi din PCRM. Politicianul spune că este o decizie corectă şi speră ca aceştia să demonstreze, aşa cum au declarat, că interesul lor este soarta statului.

Totodată, liderul PL spune că dacă Alianţa avea o poziţie clară de la bun început, atunci rândurile PCRM se subţiau mai devreme, iar voturile lipsă, necesare pentru alegerea preşedintelui aveau să fie găsite demult. "Facem o comparație: politica şi sportul? Un fotbalist bun merge într-o echipă bună. Cum să vină la noi, dacă noi suntem slabi şi ne mâncăm între noi? Dacă ar fi văzut că noi suntem o echipă puternică, există unitate între noi, ştim ce vrem, poate şi Voronin avea să zică: uitați-vă că aceştia sunt beton! Şi atunci, toate eforturile noastre de a-i zdruncina, de a-i dezbina n-au niciun sens. Haideţi să votăm mai bine, că vom câştiga".

Preşedintele PL susţine că dacă preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, ar fi acceptat să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte, ar fi câştigat. Acum însă, Igor Dodon este cel care va culege laurii. "Iată, tocmai ceea ce n-a făcut Voronin, a făcut domnul Dodon. Acum toate aplauzele revin domnului Dodon, fiindcă lumea spune: iată că s-a găsit un om, care a conştientizat că e mai important interesul statului şi al cetăţeanului, decât lupta politică. Va câştiga foarte mult, fiindcă şi-a asumat curajul să salveze acest stat", afirmă liderul liberal.

Mihai Ghimpu a declarat, de asemenea, că este gata să se aşeze la masa de dialog cu deputaţii care au plecat din PCRM, pentru a găsi o soluţie de alegere a preşedintelui. "Să vedem ce vor ei. Ar putea să le revină o funcţie în stat, dar nu funcţia de preşedinte, numai nu funcţia de preşedinte. Funcţia de şef al statului înseamnă destrămarea majorității parlamentare".

Amintim că pe 4 noiembrie, deputatul comunist Igor Dodon a anunţat că părăseşte formaţiunea împreună cu alţi doi deputaţi ai fracţiunii parlamentare a PCRM - Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc. Cei trei sunt gata să voteze pentru preşedintele ţării, dacă acesta va veni din afara politicului. Prima tentativă de alegere a şefului statului va avea loc pe 18 noiembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu