"Mihai Balan nu va reuşi să reformeze SIS-ul, iar guvernanţii se vor bucura că nu le face nimeni probleme"

Embed:

Mihai Balan nu va reuşi să reformeze Serviciul de Informaţii şi Securitate, chiar dacă va ajunge în fruntea instituţiei. Şi asta deoarece nu are experienţa necesară în acest domeniu şi ar putea fi influenţat politic. Opinia a fost exprimată de invitaţii emisiunii Fabrika. Pe de altă parte, fostul director al SIS Valeriu Pasat s-a arătat încrezut că Balan va face faţă funcţiei.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă se arată sceptic faţă de abilităţile de reformare ale candidatului la şefia SIS, Mihai Balan.

"SIS-ul se află într-o fază de reformare şi are nevoie de un specialist nu doar competent, dar care este conştient de riscuri şi ceea ce trebuie de făcut. Este o suprasarcină. Balan e un diplomat de carieră, dar aşa se întâmplă că politica externă şi politica de securitate a statului nu s-au interesectat nici într-un fel”, a explicat Nicolae Chirtoacă.

Opinia este împărtăşită şi de politicianul Iurie Roşca. "Îl cunosc pe Mihai Balan de când era student. De ce să nu fie supus testului la poligraf? Să vedem ce spune detectorul de minciuni. Nimeni nu neagă calităţile intelectuale ale acestui diplomat, dar nu oricine poate conduce o astfel de instituţie specifică. Are sau nu Balan viziune strategică asupra dezvoltării Republicii Moldova, inclusiv a SIS-ului? El va degraga şi mai mult acest sistem, iar guvernanţii se vor bucura că nu le va face nimeni probleme”, susţine Roşca.

Nici analistul Viorel Cibotaru nu se arată mulţumit de candidatura lui Mihai Balan. "Îl cunosc ca om şi nu înţeleg de ce s-a băgat în asta. Nu are carieră diplomatică în sensul deplin al cuvântului. Clasa politică încă nu este convinsă că trebuie să reformeze acest serviciu. Să vină un om care încă alaltăieri nu cunoştea că i se va propune această funcţie, care nu a putut răspunde concret la nicio întrebare care i s-a pus? Ne dorim să avem un director care nu ştie ce va face atunci când va intra în instituţie, care niciodată nu a comunicat cu societatea civilă, nici în calitate de diplomat? Aştept ca el să conducă această instituţie, nu ca cineva să îi spună care sunt paşii”, a subliniat Cibotaru.

Mai optimist se arată fostul director al SIS Valeriu Pasat: „Balan va fi votat în Parlament, este un om foarte bine pregătit. A vorbi frumos încă nu înseamnă a lucra foarte bine. Poate domnul Balan vorbeşte mai puţin frumos, dar face lucrurile foarte bine. Dacă el atâţia ani a fost în funcţia de ambasador, înseamnă că a conlucrat cu toate puterile de stat. Cred că şi conducătorii ţării sunt conştienţi de faptul că numesc o persoană şi tare nu aş vrea ca Mihai Balan să fie o figură tehnică, aş vrea să aibă mai multă libertate. El are o altă misiune, să încerce cu adevărat să cureţe acest serviciu”, a punctat Pasat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu